31. lokakuuta 2012

Isänpäiväkakku

Hyvät isät on tehty parran sängest,
henkseleist,
hellist käsist,
vahvoist haleist,
pehmeist puheist ja paljost ajast.
-runoutta almanakan sivuilta-

Muistakaahan, että ensi viikon sunnuntai on omistettu kaikille ihanille isille! Jottei isänpäivätarjottavien kanssa tulisi paniikki ja hätä, julkaisen kakkuohjeen jo näin hyvissä ajoin. Jättäkää tällä kertaa ne kaupan valmiit koristeet hyllylle ja pistäkää hieman omaa luovuutta peliin. Ajatushan on se kaikista tärkein... ;)

Pohja:
3 kanamunaa
2½ dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
150 g voita

Täyte:
1 kanamuna
1 dl kevytmaitoa
1 dl kuohukermaa
¾ rkl perunajauhoja
1 rkl vanilliinisokeria

Kuorrute:
4 dl tomusokeria
4 rkl kylmää vettä

Koristeet:
50–70 g tummaa suklaata
1 tl öljyä

Valmista ensin kakkupohja vatkaamalla munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe erillisessä kulhossa keskenään ja sekoita ne sitten vaahdon joukkoon. Sulata voi ja lisää jäähtynyt voisula taikinan joukkoon. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 22 senttimetriä leveä vuoka. Paista kakkupohjaa 175-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia. Jos kakun pinta alkaa paistamisen loppuvaiheessa tummua, peitä vuoka leivinpaperilla. Anna kakun jäähtyä paiston jälkeen ja puolita jäähtynyt kakku keskeltä kahteen pyöreään osaan.

Sulata pieni määrä suklaata vesihauteessa öljyn kanssa. Pursota sulatetusta suklaasta leivinpaperin päälle koristeita ja nosta ne tason päällä jääkaappiin hyytymään koristeluvaihetta odottamaan. Älä sulata kaikkea suklaata vaan muista säästää osa suklaasta kakun reunojen koristelua varten.

Sekoita täytteeseen tulevat muna, maito, kuohukerma ja perunajauhot keskenään. Sekoittele täytettä liedellä ja anna kiehahtaa. Mausta kiehahtanut ja paksuuntunut täyte vanilliinisokerilla ja nosta se jäähtymään kylmään vesihauteeseen. Levitä jäähtynyt täyte kakun välikerrokseen.

Valmista kakun kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja vesi keskenään. Lastuta säästämäsi suklaa veistellä reunojen koristelua varten. Kuorruta kakku. Kun kuorrute on vielä tuoretta, koristele kakun reunat suklaalastuilla. Irrota jääkaapissa jähmettyneet koristeet varovasti leivinpaperin päältä ja viimeistele kakku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti