30. marraskuuta 2012

Irtoteen lumoissa

Tee on keksitty hiljaisia seuroja, samoin kuin viini meluisia juhlia varten. Teessä on itsessään jotain, joka johtaa meidät rauhallisen mietiskelyn maailmaan. Tee on maallisen puhtauden symboli.
- Ling Jutang, Maallinen onni (suom. Sakari Saarikivi)

1960-1980-luvuilla pussitee syrjäytti lähes kokonaan irtoteen länsimaissa. Omastakin keittiöstäni löytyy viitisen eri teelaatua, joista jokainen on pussitettu. Onkin mielenkiintoista ajatella, miten pussitee oli jossain vaiheessa vielä rikkaiden luksusta, mutta nyt puolestaan (ainakin omalla kohdallani) tuntuu siltä, että irtotee on jotain erityistä, sillä sitä tulee juotua niin harvoin.

 
Ilokseni sain Raw Tealta postilähetyksen, joka sisälsi kolme irtoteelehtinäytettä. Kaksi saamistani teelaaduista (kuvassa ylinnä) kuuluvat oolong-teeperheeseen. Drunk cha ja Qing dinasty ovat vain osittain hapetettuja teelaatuja. Teen harrastajat ovat luonnehtineet oolong-teetä muun muassa vuosikertaviineihin rinnastettavissa olevaksi aistien huipentumaksi.

Silver eyebrowns puolestaan kuuluu luokittelultaan punaiseen teehen. Kiinalaiset kutsuvat teelaatua punaiseksi teeksi, sillä teelehtien liuottua kuumaan veteen se värjäytyy punertavaksi. Länsimaissa teelaatu tunnetaan puolestaan mustana teenä tummien teelehtien värin mukaan.


Ensimmäisenä innostuin maistamaan Silver eyebrowns -teetä, sillä sen kaksiväriset lehdet ihastuttivat minua eniten. Vähitellen tummista lehdistä tosiaan syntyi punertavaa teetä suosikkiteekuppiini, kun isältä lainatut teepihdit pääsivät pitkästä aikaa käyttöön.

Irtoteen juonnissa on ehdottomasti enemmän tunnelmaa kuin jo arkiseksi muodostuneessa pussiteessä. Pitänee ehdottaa tyttökavereille viinikutsujen sijaan välillä teeiltamia!

Raw Tean tarjoamia harvinaisiakin teelaatuja voi ostaa Helsingistä Iso Roobertinkadulta sijaitsevasta Caneli Café & Shopista. Kivijalkaliikkeen lisäksi irtoteestä pääsee nauttimaan ympäri Suomen, sillä Raw Tean nettikaupasta voi tilata haluamiaan teelaatuja, jotka tilauksen jälkeen toimitetaan kätevästi postin kautta kotiin asti.

Osta kolme, maksa vain kahdesta! Terveellistä ja herkullista teetä netistä.


Postauksen lähteinä on käytetty Raw Tean verkkosivujen lisäksi Pirkko Arstilan Teen ystävän kirjaa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti