14. marraskuuta 2012

Ruohosipulikotijuusto

Tänä syksynä minusta on tullut sellainen kynttilöitä poltteleva ja teetä lipittävä täti. Tykkään lisäksi sujauttaa jalkani lämpimiin tossukoihin ja istahtaa sohvalle neulomaan. Kesken taitaa olla tällä hetkellä useampikin työ, mutta eihän se lopputulos ole se tärkein - pääasia on, että puikot heiluvat ja mieli lepää.

Tänään lepuutin mieltäni myös valmistamalla ruohosipulilla ja pippurilla ryhditettyä kotijuustoa. Sen kanssa parempiin suihin katosi kuin huomaamatta muutama leipäsiivu ja pari kupillista lämmintä teetä.

Teepussien mietelauseet ovat parhautta.
idjuusto
Tarvitset:
1 l luomupiimää
300 g kermaviiliä
½ nipun ruohosipulia
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Sekoita piimä ja kermaviili kattilassa. Ala kuumentaa seosta hellalla koko ajan sekoitellen. Seoksen rakenne alkaa vähitellen muuttua ja pintaan muodostuu pieniä valkoisia rakeita. Nosta kattila liedeltä, kun neste on kiehahtanut. Anna juuston tekeytyä 5-10 minuuttia kannella peitetyssä kattilassa.

Aloita sitten juustomassan suodattaminen. Valuta juustomassaa esimerkiksi harsolla vuoratun siivilän läpi tai hyödynnä valutusoperaatiossa suodatinpussia. Anna heran valua juustomassasta noin puolisen tuntia. (Muista ottaa eroteltu hera talteen, sillä siitä voi tehdä sämpylöitä esimerkiksi TÄLLÄ ohjeella.) Sekoita valutetun juustomassan joukkoon suola, pippuri ja pieneksi silputtu ruohosipuli. Annostele juusto tarjoiluastiaan ja anna makujen tekeytyä jääkaapissa pari tuntia (tai niin kauan kuin maltat odottaa...) Kumoa valmis juusto lautaselle ja herkuttele!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti