11. marraskuuta 2012

Tahmeat frittikanat

Palataanpa hetkeksi tämän vuoden helmikuuhun. Siihen hetkeen, jolloin minä ja poikaystävämme olimme laskeutuneet Jordanian puolelle ja päässeet värikkäiden vaiheiden jälkeen yli rajan Israelin puolelle. Vaatteet oli vaihdettu paikalliseen lämpöön sopiviksi ja oli aika suunnata etsimään ruokapaikkaa - nälkä kurni jo matkan jäljiltä.

Hetken katuja kuljettuamme tajusimme, että kaikki paikat kuppiloita, ravintoloita ja ruokakauppoja myöten olivat kiinni. Ymmärsimme, että saapumispäivämme lauantai on sapatti. Iski paniikki: eikö täältä mistään saa ruokaa?

Suuntasimme askeleemme lopulta rannan suuntaan, josta kantautui letkeää musiikkia. Eräs rantabaari vaikutti varsin lupaavalta, ja oli vieläpä avoinna! Valitsimme nopeasti listalta kanaa ja ranskalaisia - paikallisiin ruokiin ehtisi kyllä tutustua myöhemmin. Eteemme kannettiin hetken odottelun jälkeen valtaisat lautaset, joilla oli friteerattuja ja kastikkeessa tahmaisiksi marinoituja kanankoipia. Oi pelastus!

Suomeen palattuamme sattui niin, että silmiini osui kuin sattumalta Glorian ruoka&viini -lehdestä Jenni Häyrisen versio Israelissa syömästä herkusta. Tiesin, että tällä yllätän poikakaverini vielä jonain päivänä. Eilen se päivä koitti. Sain hääriä rauhassa keittiössä, ja yllätys olikin melkoinen, kun kannoin komean kanankoipilautasen olohuoneen puolelle. Hymyssä suin koipi toisensa jälkeen katosi parempiin suihin - hetken aikaa sateisena marraskuun iltana asunnossamme paistoi Israelin aurinko.


Marinointi:
n. 1 kg kanankoipia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 valkosipulinkynttä

Friteeraus:
kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl maissitärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
1 l rypsiöljyä

Kastike:
1 rkl öljyä
4 valkosipulinkynttä
veitsenkärjellinen chilitahnaa
1 dl ketsuppia
2 tl soijakastiketta
1 dl juoksevaa hunajaa
1  rkl sokeria

Koristeluun:
seesaminsiemeniä

Huuhtele aluksi kanankoivet. Marinoi ne suolalla, pippurilla ja raastetulla valkosipulilla. Anna marinoitua puolisen tuntia. Paista sitten kanankoipia uunissa paisto-ohjeen mukaisesti.

Valmista kastike raastamalla valkosipuli öljytylle pannulle ja kuullottamalla sitä hetki. Lisää pannulle loput kastikkeen aineet, sekoittele ja anna kypsyä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.

Sekoita friteeraamista varten kananmunan rakenne rikki ja sekoita erillisessä kulhossa jauhot ja tärkkelys sekaisin. Kuumenna öljy kattilassa. Aloita friteeraaminen käyttämällä kanankoivet ensin kananmunaseoksessa ja sitten jauhoseoksessa. Friteeraa koipia öljyssä, jotta niiden pintaan tulee hieman väriä. Nosta friteeratut koivet talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois. Valele friteeratut kanankoivet kastikkeessa ja koristele annos seesaminsiemenillä.

Alkuperäinen ohje Liemessä-blogin Jenni Häyrinen. Yllä hieman versioimani ohje.

2 kommenttia: