3. joulukuuta 2012

Panettone - italialainen joulukakku

Viikonloppuna ehti aijankuva vaihtua joulukuuksi. Missä välissä, kysynpähän vaan? Itse pysyin kiireisenä, sillä lauantaina löysin itseni Tampereelta Hakametsästä tapittamasta jääkiekkoa, eilen puolestaan nukuttiin myöhään ja käytiin Raumalla syömässä pitkän kaavan mukaan. Perjantaina järjestin korukutsut, joihin leivoin tarjottavaksi yllä komeilevan kuivakakun.

Panettone. Italiasta lähtöisin oleva joulukakku. Perinteisimmillään korkea ja hatunomainen. Tuoksu hedelmäinen ja juomakumppaniksi suositellaan kuumaa juomaa tai makiaa viiniä.

Tarvitset:
3/4 dl maitoa
50 g hiivaa
½ dl appelsiinitäysmehua
1 ½ dl sokeria
5 ½ dl karkeita vehnäjauhoja
appelsiinin
sitruunan
65 g sukaatteja
1 ½ dl rusinoita
½ tl suolaa
4 huoneenlämpöistä kananmunaa
200 g voita
tomusokeria

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva sen joukkoon. Lisää appelsiinimehu, sokeri ja 1 dl vehnäjauhoja. Sekoita hyvin ja anna taikinajuuren tekeytyä 15 minuuttia.

Pese appelsiini, sitruuna ja raasta niiden kuoret kulhoon. Lisää kulhoon myös rusinat sekä sukaatit ja sekoita joukkoon pari ruokalusikallista vehnäjauhoja.

Lisää taikinan joukkoon suola ja huoneenlämpöiset kanamunat. Sulata voi ja lisää sitä jauhojen kanssa vuorotellen taikinan joukkoon. Lisää lopuksi jauhotetut hedelmät ja raastetut kuoret.

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja anna sen kohota puolisen tuntia. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Jos kakun pinta alkaa tummua kesken paistamisen, peitä se leivinpaperilla. Säilytä kakku viileässä yön yli ennen tarjoamista ja koristele se tomusokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti