25. tammikuuta 2013

Moussaka

Aina kun jossain tv-ohjelmassa valmistetaan moussakaa, kirjaan sen ajatuksissani seuraavaksi tehtävien ruokien listalle. Silti se aina jää tekemättä ja jauhelihan kaveriksi tulee laitettua pastalevyjä. Mutta nyt! Nyt vihdoin onnistuin ruksaamaan moussakan tehtävien ruokien listalta. Entäpä tuomio? Pasta on kyllä pirun hyvää, mutta pidin myös munakoisosta. Pieni tujaus kanelia teki ruuasta mielenkiintoisen, eikä tuoksussakaan ollut valittamista.

Tarvitset:
munakoison (n. 400 g)
oliiviöljyä
voita
suolaa
pippuria
400 g (lampaan) jauhelihaa
sipulin
3 valkosipulinkynttä
500 g tomaattimurskaa
½ tl kanelia

Maitokastike:
n. 25 g voita
3-4 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl maitoa
n. 1 dl raastettua parmesanjuustoa

Pese ja pilko munakoiso ohuiksi siivuiksi. Paista siivuja voissa ja oliiviöljyssä kevyesti. Mausta ne samalla suolalla ja pippurilla. Kuullota silputtua sipulia ja valkosipulinkynsiä pannulla oliiviöljyssä. Ruskista jauheliha, mausta se kanelilla ja kaada joukkoon tomaattikastike. Anna hautua miedolla lämmöllä jonkun aikaa, jotta ylimääräinen neste haihtuu.

Valmista maitokastike sulattamalla kattilan pohjalle nokare voita, sekoittamalla voisulan joukkoon jauhot ja lisäämässä maito pienissä erissä. Kiehauta ja lisää joukkoon juustoraaste.

Kokoa moussaka vuokaan latomalla vuorotellen kerroksia munakoisosta ja jauhelihakastikkeesta. Päälimmäiseksi kaada kerros maitokastiketta. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Mullakin meni pitkään että sain suunnittelun sijaa oikeasti toteutettua moussakan valmistamisen. Oli muuten kyllä kaiken odotuksen ja vaivan arvoista!
    Edellisestä moussakasta onkin vierähtänyt varmaan yli puoli vuotta, mutta huomenna aion sitä valmistaa kun houstaan työkaveriporukan "neljän tähden" illalliset.
    Aikalailla juuri tällaisella reseptillä olen moussakani valmistanut, erona vain että olen käyttänyt kanelitankoa jauheen sijaan jauhelihakastikkeessa niin että poistan sen tangon ennen vuokaan latomista.

    VastaaPoista
  2. Jännää, miten moussakan valmistaminen vaatii erityistä tsemppausta, että tulee tehdyksi!

    Ilahdun aina, kun kuulen, että kaverit järjestävät yhdessä illallisia - niin hauskaa! :)) Munkin luo saapuu tänään kaksi tyttökaveria nauttimaan hyvästä ruuasta ja seurasta. :)

    VastaaPoista
  3. Onpas herkullisen näköistä moussakaa!!! :) pitää varmaan tehdä joku pvä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasagnen pastalevyihin tottuneena munakoiso vaati heiman totuttelua makuaistille, mutta uskon tekeväni tätä vielä uudelleen! Moussakasta tuli jotenkin kesäinen olo... :)

      Poista