Mikä herkku on niin ruuri, että se pitää ujuttaa suuhun kaksin käsin? Sen reunat ovat muhevan mehevät, mutta keskiössä vasta odottaakin varsinainen herkku. Rahkaisan tuore keskusta, jonka uumenissa odottaa mustaa kultaa - rusinoita!
Meidän äiti on tehnyt näitä rahkapullia iät ja ajat, joten kun hampaansa upottaa uunituoreeseen rahkapullaan ja kulauttaa kurkusta kylmää maitoa, matkaa samalla jonnekin kauas lapsuuteen. Ruokamuistot. <3
Taikina: (noin 20 kpl)
2,5 dl täysmaitoa
30 g hiivaa
1 kanamuna
1 dl sokeria
½ tl suolaa
100 g voita
noin 500 g vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
Täyte:
250 g maitorahkaa
½ dl kevytkermaa
1 kanamuna
½ dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 dl rusinoita
Voiteluun:
kananmunaa
Vatkaa taikinaa varten kevyesti munien rakenne rikki. Lisää
joukkoon kädenlämpöinen maito, hiiva, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita ja
lisää jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Sulata voi, anna sen hieman
jäähtyä ja lisää se taikinan joukkoon. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa
leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Pyörittele
kohonneesta taikinasta pyöreitä pullia ja asettele ne pellille leivinpaperin
päälle kohoamaan hetkeksi. Painele pullien keskustaan jauhotetulla mukin
pohjalla kolot. Voitele pullien reunat kanamunalla ja annostele pullien
keskiöön rahkaseosta. Paista pullia 225 asteessa 10–12 minuuttia.
Ohje löytyy myös Arla Keittiöstä.
Hiih, rahkapullat ovat niin herkkua! :)
VastaaPoistaNiinpä! Varsinkin äidin tekemät. :) Itse en tule niitä tehneeksi juuri koskaan, mutta kun äiti on leivontapuuhissa, niin otan mieluusti vastaan kutsun tulla maistelemaan pullan jos toisenkin. :)
PoistaOnpa sieviä pullia, rupesi tekemään hirveästi mieli :P
VastaaPoistaÄiti hallitsee hyvien makujen lisäksi myös kauniit pullaset! Itselleni noin näpsäkkä pullienpyörittelytaito ei ole IHAN periytynyt... :)
PoistaRahkapulla! Miten olinkaan saattanut unohtaa rahkapullan ihan kokonaan. Tätä on pakko tehdä lähiaikoina :)
VastaaPoistaTiedätkö, nykyään pitää niin kovasti keksiä ja kokata kaikkea uutta ja ihmeellistä, että aivan perusasiat, kuten rahkapulla saattavat joskus unohtua. Onneksi asia on pikaisen taikinan vaivaamisen myötä kuitenkin korjattu! :)
PoistaÄidin rahkapullia ei voita mikään! Oi niitä aikoja.:) Täytyykin tehdä pian vanhojen aikojen kunniaksi, viimeistään pääsiäisenä.
VastaaPoistaIhanaa, miten tämä postaus on herättänyt lukijoissa ruokamuistoja. :) Perinneherkuissa vain on sitä jotain!
PoistaOon tehny näitä jo monesti. Nää on ihan huippuja.
VastaaPoistaKiva kuulla! :) Mistä tulikin mieleeni, että omasta edellisestä rahkapullastani on aivan liian kauan aikaa....
Poista