Mielestäni ihminen on tietyllä tapaa aikuinen, kun hänelle on kertynyt kiitettävä varasto erilaisia kuiva-aineita. Oma kuiva-ainekaappini käsittää kokonaiset neljä
hyllyllistä. Vehnäjauhoja, ruisjauhoja, täysjyvägrahamjauhoja, pizzajauhoja,
tattarijauhoja ja talkkunajauhoja. Hienoa sokeria, tomusokeria ja hillosokeria.
Siemeniä, leivontasuklaata, keksejä, suolaa, maizenaa, pitkäjyväistä riisiä,
jasminriisiä, risottoriisiä ja punaisia linssejä.
Listauksesta varmasti unohtui jotain, mutta tajusitte uskoakseni
pointin.
Kaappi on pullollaan yhtä jos toista ja monet kuiva-aineista on ostettu kertakäyttötavaraksi. Tattarijauhoja tarvitsin kevättalven blini-iloitteluun, mutta jauhopussi saa olla melko varmasti omissa oloissaan seuraavat 365 päivää, kunnes blinisesonki vuonna 2014 taas alkaa. Hillosokerista innostuin puolestaan viime joulun aikaan, kun erilaisten juustojen kaveriksi piti valmistaa pähkinäistä omenahilloketta. Sen jälkeen en ole pussiin kertaakaan koskenut.
Kaappi on pullollaan yhtä jos toista ja monet kuiva-aineista on ostettu kertakäyttötavaraksi. Tattarijauhoja tarvitsin kevättalven blini-iloitteluun, mutta jauhopussi saa olla melko varmasti omissa oloissaan seuraavat 365 päivää, kunnes blinisesonki vuonna 2014 taas alkaa. Hillosokerista innostuin puolestaan viime joulun aikaan, kun erilaisten juustojen kaveriksi piti valmistaa pähkinäistä omenahilloketta. Sen jälkeen en ole pussiin kertaakaan koskenut.
Eilen illalla mieleni teki suunnattomasti uunituoretta
leipää. Päätin kuitenkin, etten lähde kauppaan hakemaan taas uutta jauhopussia,
vaan nyt tyhjennän kaappia sieltä jo löytyvistä aineksista. Kuten voitte
yllä luettelemastani listauksesta päätellä, kovin pienellä jauhoarsenaalilla en
joutunut pärjäämään. Vielä kun jääkaapista sattui löytymään hieman kulmistaan
kuivettunut hiivakimpale, ei minun tarvinnut käydä kaupassa ollenkaan.
Hyppysellinen tuota ja pari desilitraa tuosta pussista
-tekniikalla onnistuin loihtimaan ehkäpä herkullisinta leipää, jota olen
koskaan tehnyt! Monipuolisten kuiva-aineiden käytön lisäksi kätkin leipään
kaksi porkkanaa ja kuiva parmesankäntyn loppukin sai uuden elämän maukkaassa
peltileivässä. Vielä kun keksisin pölläyttää
sitä tattarijauhoa muuallekin kuin harvoin syötävään blinitaikinaan…
Tarvitset:
4 ½ dl vettä
25 g hiiva
1 ½ tl suolaa
½ dl hunajaa
½ dl oliiviöljä
2 kpl porkkanaa
½ dl parmesanraastetta
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäleseitä
6 dl täysjyvägrahamjauhoja
½ dl seesaminsiemeniä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja,
oliiviöljy, kaurahiutaleet ja vehnäleseet. Raasta joukkoon porkkanat ja
parmesanjuusto. Lisää täysjyvägrahamjauhot. Anna taikinan kohota
kaksinkertaiseksi. Levitä taikina uunipellille, tee siihen haarukalla reikiä ja leikkaa alustavasti leipä taikinapyörällä neliönmuotoisiksi paloiksi. Koristele seesaminsiemenillä. Anna kohota vielä
hetki ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Jutun hieman pidempi versio ja ohje löytyvät alkuviikosta myös Foodie.fm-blogista, jonne kirjoittelen muiden kotikokkien kanssa ruoka-aiheisia juttuja. Käykää kurkkaamassa!
Jutun hieman pidempi versio ja ohje löytyvät alkuviikosta myös Foodie.fm-blogista, jonne kirjoittelen muiden kotikokkien kanssa ruoka-aiheisia juttuja. Käykää kurkkaamassa!
Mulle on muodostunut ihan ongelma kuiva aineden määrästä! En voi ostaa jotain uutta kokeiltavaksi koska missään! ei ole tilaa sille. Olen järjestänyt uudelleen, laajentanut kulhoastian puoelle, kaatanut purnukoihin ja seissyt päälläni. Tila on tullut vastaan ja sitä ei enää ole! Pitää kai testata tämä leipä, jos vaikka pääsisi eroon jostain pussukoista :)
VastaaPoistaTattarijauhoja kannattaa muuten testata ihan makeisiin aamupalalettuihinkin! Itselleni ainakin maistui :) http://liisalla.blogspot.fi/2013/01/tattariletut.html
VastaaPoistaUskoakseni monessa taloudessa painitaan saman ongelman kanssa. Ihminen on luonteeltaan hamstraaja, joten se pätee myös kuiva-aineisiin. :) Kiitos tattarijauhoreseptistä, se on kultaakin kalliimpi taistossani pursuilevaa kaappia vastaan! :)
Poista