4. maaliskuuta 2013

Kanawokki ja uppomuna (!)

Uppomuna. Tuo jotenkin ihmeellisesti etikkaisessa vedessä kypsennettävä muna oli noussut mielessäni sellaiselle jalustalle, että ajattelin vain superkokkien pystyvän siihen. Olin väärässä. Viikonloppuna ostin ennakkoluulottomasti etikkaa kaupasta ja aloitin prosessin uppomunan valmistus. Kun huljautin mukiin rikotun munan kattilassa hienokseltaan poreilevaan vesipyörteeseen, luulin että pieleen meni. Munasta jäi roikkumaan useita epämääräisiä haituvia, eikä se näyttänyt ollenkaan kauniilta. Mutta kun sitkeästi vain jaksoin keitellä munaa, se jotenkin kaunistui kypsyessään. Minä siis onnistuin!

Kirjaan kuitenkin mieleni syövereihin ensi kertaa varten muistiin, että viiden minuutin keittämisellä munan keltuainen jää vielä kuultavan keltaiseksi, mutta jos haluaa kokea sen "kuin sulaa laavaa" -efektin munan halkaistessaan, pitää keittoaika olla 3-4 minuuttia.

Kanawokki: (4 annosta)
300 g hunajamarinoituja broilersuikaleita
2 valkosipulinkynttä
öljyä
½ paprika
porkkana
½ kesäkurpitsa
1 rkl kalakastiketta
1 rkl chilikastiketta
1 rkl hoi sin -kastiketta
½ dl vettä

Kuullota wokkipannulla silputtuja valkosipulinkynsiä öljyssä. Lisää myös broilersuikaleet. Kun suikaleet ovat viittä vaille kypsiä, lisää pannulle pilkotut paprika, porkkana ja kesäkurpitsa. Sekoittele aineksia pannulla hetki ja ala sitten kehittää wokin makuja lisäämällä kalakastike, chilikastike ja hoi sin -kastike. Lisää pannulle myäs hiukan vettä ja anna kuumentua. Kasviksiin kuuluu jäädä hieman purutuntumaa, joten niiden ei tarvitse kypsyä kauttaaltaan.

Uppomuna:
noin 2 l vettä
loraus etikkaa
kananmuna

Laita vesi kattilaan kiehumaan. Kun kattilan pohjasta nousee pieniä kuplia ja veden pinta höyryää, on aika toimia. Tarkoitus ei ole antaa veden kiehua valtoimenaan. Lisää kattilaan loraus etikkaa ja riko kananmuna ensin mukiin. Tee lusikalla vesikattilaan pyörre ja kaada kananmuna reippaasti pyörteeseen. Anna kypsyä 3-4 min, jotta kananmunan sisus jää vielä notkeaksi. Siisti valmista uppomunaa tarvittaessa leikkaamalla hahtuvat pois.

4 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Uppomunan onnistuminen siis ;)

  VastaaPoista
 2. Uppomuna on täälläkin kokeilematta, en ole uskaltanut kokeille kun se kuulostaa lähinnä taikatempulta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli varsin samankaltaisia ajatuksia ennen, mutta yhtälö, jossa kohtasivat pian vanhaksi menevät kananmunat ja hetkellinen keittiörohkeudenpuuska - lopputuloksena syntyi ihan mukiinmenevä uppomuna ja korvasta toiseen ulottuva hymy. :)

   Poista