21. maaliskuuta 2013

Punaviinikastike

Kastikkeiden valmistaminen - vaikeaa ja miltei mahdotonta? En ole ikinä valmistanut ruualle kastiketta, jota voisi annostella erillisestä maljasta esimerkiksi paistin päälle. Perinteisemmät kermaiset kanakastikkeet ja ruskea nakkikastike ovat tietenkin asia erikseen. ...tai nyt kun asiaa oikein ajattelen, en ole tainnut tuota ruskeakastikettakaan itse valmistaa vaan maistellut nakkikastiketta lähinnä mummulassa. :'D

Jos mietitään esimerkiksi ravintoloiden pihviannoksia, se on juuri se kastike, joka joko nostaa annoksen huikeaksi makuelämykseksi tai luo tunteen, että jotain jäi puuttumaan. Päätin ottaa kotikeittiössä härkää sarvista ja kesyttää punaviinikastikkeen. Kertaheitolla minusta ei varmasti aihealueen mestaria tullut, mutta käsi sydämmellä voin todeta, että lopputuloksen koostumus miellytti ja makua oli kehittynyt maltillisen keittämisen ansiosta mukavasti. Kokeile itsekin vaikka pääsiäisaterialla lampaan kanssa tarjottuna!

Tarvitset:
1 rlk voita
2 salottisipulia
valkosipulinkynsi
2 rosmariinioksaa
2-3 laakerinlehteä
50 g pekonia
3 dl punaviiniä
3 dl vettä
lihaliemikuutio
1 rkl maissitärkkelystä

Laita voinokare kattilaan ja lisää sekaan karkeasti pilkotut salottisipulit ja valkosipulinkynsi. Suikaloi kattilaan myös pekoni ja lisää rosmariinioksat sekä laakerinlehdet. Anna kuullottua hetki.

Lisää punaviini ja anna kiehua miedolla lämmöllä. Kun neste on osittain haihtunut, valmista lihaliemi kiehauttamalla vesi ja liuottamalla lihaliemikuutio nesteen sekaan. Lisää lihaliemi punaviinin joukkoon ja anna kiehua hiljalleen 15-20 minuuttia.

Kaada kastike siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Suurusta kastike lisäämällä maissitärkkelys ensin pieneen vesitilkkaan ja sitten kastikkeen joukkoon. Kuumenna, jotta kastike paksuuntuu.

Arla Ingman on sponsoroinut ohjeen maitotuotteen, ja ohje löytyy myös Arla Keittiöstä.

4 kommenttia:

  1. Hyvä kastike,mutta lisäisin vielä happoa & makeutta. Voin paljastaa ohjeen jolla me ravintolassa tehdään punkkusoosi.

    2dl vahvaa lihalientä
    Maustekimppu (timjami,rosmariini,2 neilikkaa,1 tähtianis)
    1rkl balsamicoa
    3dl punaviiniä
    1rkl fariinisokeria
    2rkl voita

    Kiehauta balsamico ja lisää lihaliemi. Anna kiehua kunnes 1dl jäljellä. Lisää viini mausteet ja yrtit oksineen.anna kiehua kunnes 2,5dl jäljellä. Lisää sokeri ja anna sulaa sekaan. Suurusta maizenalla (tarvittaessa) lisää lopuksi sekoittaen. Niin saat kiiltävän soosin.

    Tarkoitus ei ollut tulla pätemään :) ajattelin vaan jos oot kiinnostunut punkkusoosista,niin tästä voisi olla apua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vinkit ja ohjeet ovat tottakai aina tervetulleita, kiitos! :) Tuo kastike pitää ottaa ehdottomasti kokeiluun, kun seuraavan kerran valmistan lihaa. :)

      Poista
  2. mahtavia vinkkejä- mä oon niiiiiin kastikefani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaanpa, etä kastikkeiden suhteen on helppo jäädä koukkuun. Kun menee ensin valmistamaan sen yhden, niin siitä alkaa loputon kehittely ja kokeilu. :D

      Poista