28. maaliskuuta 2013

Sydämelliset berliininmunkit


Tänäkin vuonna jätin väliin pääsiäismunien maalaamisen ja koristelun. Sen sijaan näpertelin ja ahersin sulostuttavien berliininmunkkien parissa. Lopputuloksena syntyi pikkuisia pullia, joiden koristeena sykkivät vadelmamehulla värjätyt tomusokerisydämet.

Lampaanlihaa en vielä tänä vuonna rohjennut pääsiäiseksi ostaa, vaikka niin jossain vaiheessa suunnittelinkin. Jääkaappi on sen sijaan vuorattu pyhien ajaksi täyteen muun muassa juustoilla, broilerin fileepihveillä ja ribseillä, joihin aion loihtia ihanan tulisenmakean marinadin. Onneksi pyhiä edeltävä kauppareissu on nyt ohi! Minulle nimittäin soiteltiin perään eräästä liikkeestä, että olin unohtanut pankkikorttini maksulaitteeseen... huh!

EDIT: Ohje ehti olla muutaman päivän julki ilman yhtä ratkaisevaa ainesosaa. Taikinaan tulee tietenkin hiivaa, sillä vaikka kuinka hiivattoman taikinan antaisi kohota, niin eihän siitä mitään tulisi. Kiitos lukijalle tarkentavasta kysymyksestä!

Leppoisia pääsiäispyhiä!

Tarvitset: (noin 16 kpl)
2 ½ dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
kananmuna
2 tl kardemummaa
7 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä

Täyte ja koristelu:
vadelmahilloa
2 ½ dl tomusokeria
2 rkl vettä
pari tippaa punaista elintarvikeväriä
(Veden ja elintarvikevärin voi korvata myös 2 ruokalusikallisella pakastevadelmista sulatuksen yhteydessä irronneella nesteellä.)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva sen joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kananmuna ja kardemumma. Lisää ensin noin puolet jauhoista. Sulata rasva ja lisää se taikinan joukkoon. Lisää loput jauhot taikinaan hyvin sekoittaen. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä puolisen tuntia.

Muotoile taikinasta pieniä ja pyöreitä pullia. Anna niiden kohota leivinliinalla peitettynä vielä parikymmentä minuuttia. Kuumenna öljy kattilassa ja aloita munkkien paisto. Lisää öljyn joukkoon muutama munkki kerrallaan ja anna niiden ruskistua ensin toiselta puolelta. Käännä munkit ja ruskista myös toiselta puolelta. Kun ne ovat valmiit, nosta ne reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.

Anna munkkien jäähtyä hetki. Pursota niiden sisälle ohuella pursottimella hilloa. Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri, vesi ja elintarvikeväri keskenään. Pursota ensin haluamasi kuvion ääriviivat ja täytä sitten muoto kuorrutteella.

Arla Ingman on sponsoroinut ohjeen maitotuotteet, ja ohje löytyy myös Arla Keittiöstä.

6 kommenttia:

  1. Suloisia munkkeja! en ole syönyt berliininmunkkeja pitkiin, pitkiin aikoihin :)

    Mekin tehtiin jo eilen pääsiäisen superkauppareissu, välttyy verenpaineen nousulta tänään!

    Herkullista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monesti itsekin ruokablogeja lukiessani tulen hihkaisseeksi jonkun ruuan kohdalla: "Ainiin! Tätä pitäisi tehdä pitkästä aikaa!"

      Kivaa pääsiäsitä, toivottavasti mitään elintärkeää ei unohtunut ostosreissulla! :)

      Poista
  2. Ohje kuulostaa aivan ihanalta, pitääkin kokeilla tässä piakkoin :---)
    Kuinka paljon sitä hiivaa siis pitää olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esitit erittäin ratkaisevan kysymyksen, onneksi olit tarkkaavainen! Hiiva oli siis kokonaan unohtunut ainesosaluettelosta, vaikka siitä valmistusohjeessa luontevasti puhuttiinkin. :) Hiivaa tulee siis taikinaan puolikas paketti eli 25 grammaa. :)

      Poista