3. huhtikuuta 2013

Liharaamattu

Eräs talvinen ilta lähdin ulos reippailemaan suuntana posti, josta lähdin noutamaan arvostelukappaleekseni saapunutta Liha-kirjaa. Laitoin harteille repun, jossa teos kulkisi kotiinpäin talsiessa mukavasti mukana. Suunnitelma vaikutti mukavan leppoisalta ja helpolta toteuttaa, mutta en ollut ottanut huomioon, että kun kirjan nimi todellakin on Liha, kaikki lihasta laitumelta lautaselle (readme.fi), ei tuollaista tietomäärää puserreta ihan vain muutamalle sivulle. Ilmeeni oli varmasti näkemisen arvoinen, kun myyjä rojautti käsivarsilleni yli 500 sivuisen liharaamatun.

Nyt kirjaan paremmin perehdyttyäni ymmärrän, miksi sivuja on käytetty hövelisti. Kirjan toimittanut Mika Remes on yhdessä valokuvaaja Tommi Anttosen ja HK Ruokatalon asiantuntijoiden kanssa koonnut yksiin kansiin paljon. Äkkiseltään voisi jopa tokaista, että pientä karsintaa sisällön kanssa olisi ollut suotavaa harjoittaa, mutta tätä kirjaa ei olekaan tarkoitus opiskella yhdeltä istumalta. Liha on kirja, jonka pariin uppoudutaan kulloinkin niiltä osin, mikä lukijaa askarruttaa.

Itse esimerkiksi syvennyin ensimmäiseksi erittäin havainnollisiiin kuviin (sekä piirroksiin että valokuviin), joissa esiteltiin eri eläinten ruhonosat. Mistä kohtaa broileria leikataan sisäfilee ja miltä näyttää puolestaan kulmapaisti? Jos tiedonjano oikein iskee, pystyy kirjan sivulta selvittämään asioita myös sikojen pesänrakennusvietistä ja kanojen laumakäyttäytymisestä. Aivan kirjan alussa käsitellään luonnollisesti historiaa ja eläinten kesyyntymistä sekä jalostusta.


Ruokabloggaajan ja herkkusuun näkökulmasta kirjan lopussa päästään oikein kunnolla asiaan, kun aletaan keskustella makuasioista, lihan maustamisesta ja liitosta viinin kanssa. Kirja huipentuukin 120 reseptiin, joiden joukosta löytyy muun muassa THE burger. Myöskään riistatietoutta ja -ohjeita ei ole kirjassa unohdettu. Grillikauden aloittaminen polttelee nyt entistä enemmän!

idkeittokirja 

8 kommenttia:

 1. Kuulostaapas mielenkiintoiselta! Tommonen kirja olisi mullekin tarpeen :)
  Kiva postaus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen opus kyllä vie leijonan osan keittokirjakaapista, mutta sen sivuilta löytyy onneksi paljon kiinnostavaa tietoa. Mukava kuulla, että myös näistä keittokirjapostauksista pidetään! :)

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoisen kuuloinen kirja - mutta ei tietenkään kertaistumalta kulutettava ;) Hyvännäköinen reseptikin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokatietouttaan voi laajentaa niin moneen suuntaan. Luulen kyllä, että tässä opuksessa riittää itselleni opiskeltavaa lihasta jo useammaksi vuodeksi. :)

   Poista
 3. Onpas tuhti opus. Tuon luettuaan tietääkin sitten kaiken mahdollisen lihasta.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, kokoa ja lihatietoutta löytyy. :)

   Poista
 4. Heippa, Kärähtäneet heittäisi haasteella. Saa tarttua, jos siltä tuntuu :) Tuo kirja on minulla ostoslistalla (eli kuolaa kirjakaupassa -listalla), kiva kuulla arviosi siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomioimisesta haasteessa! Laitan tämän korvan taakse, sillä jokunen aika sitten vastailin hieman vastaavaan haasteeseen, jossa faktoja kerrottiin puolestaan 11. :D

   Olipa mukava bongata omista faktoistasi, että reseptejä odottelee varastossa useita! :)

   Poista