23. toukokuuta 2013

Hampurilaissämpylä tvistillä























Olen jo pitkään halunnut tehdä hampurilaissämpylöitä itse. Kun sitten eilen kävin äidin luona hakemassa hänen veljensä maatilan lehmistä jauhettua jauhelihaa, tiesin, että nyt on A-luokan burgereiden aika. No mikä se otsikossa mainittu tvisti on? Sujautin taikinan joukkoon pari ruokalusikallista tomaattipyrettä ja ripauksen chilijauhetta. Maku ja lämmin punertava väri olivat taattuja!

Kaupan valmisburgereihin tottuneelle varoituksen sana: kunnon jauhoista leivottu burgeri on puolet täyttävämpi! Silmät kyllä söisivät, vaan eivät kanna hennot jalkani...

Käy Köökistä kajahtaa -facebook-sivulla kurkkaamassa mitä purilaisen väliin päätyi ja kuinka naurettavan korkea siitä lopulta tuli!

Tarvitset: (4-5 kpl)
3 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 rkl tomaattipyrettä
ripaus chilijauhetta
4 dl kolmen viljan sämpyläjauhoja
3 dl durumvehnäjauhoja
oliiviöljyä voiteluun
seesaminsiemeniä

Sekoita hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon. Lisää oliiviöljy, suola, sokeri, tomaattipyre ja chilijauhe. Lisää jauhot vähitellen koko ajan vaivaten taikinan joukkoon. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Muotoile kohonneesta taikinasta pyöreitä hampurilaissämpylöitä. Anna taikinapallojen kohota leivinpaperilla pellillä vielä noin vartin verran. Voitele sämpylät oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Hampurilaissämpylöitä täytyisi itsekin joskus kokeilla leipoa. Varmasti tulee täyttävämpiä, kun kaupan on aika höttöisiä. Melkoisen korkea oli valmis hampurilainen. Vieläkö siitä pystyi hyvin haukkaamaan?:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haukkaamisen sijaan tyydyin taiteilemaan purilaisesta suuhun sopivia palasia haarukan ja veitsen avulla. Ehkä ensi kerralla onnistun valmistamaan laakeampia purilaisia, jotka eivät kasva ihan mahdottoman korkeiksi! :)

      Poista