30. toukokuuta 2013

Kukkakaalisosekeitto


Kaapissani on möllöttänyt avattu paketillinen punaisia linssejä jo jonkin aikaa. Joskus kohtasin, muistaakseni naistenlehdessä, ohjeen, jota varten linssejä alunperin hankin. Sen jälkeen en ole oikein saanut outoon raaka-aineeseen otetta, ja olen vain tuijotellut paketin kylkiä kuiva-ainekaappiin kurkistellessani. Mutta onneksi on Kaappaus keittiössä! Huomasin, että siellä kasvissyöntiin koulittu raavas suomalainen mies lusikoi Kari Aihisen opastuksella keitettyjä linssejä sosekeiton päälle.

Näen jo tulevaisuudessa linssipaketin pohjan häämöttävän!

Kukkakaalikeittoon tarvitset:
1 l vettä
2-3 perunaa
sipulin
valkosipulinkynnen
noin 800 g kukkakaalia
1 dl kermaa
½ dl raastettua parmesaania
suolaa
valkopippuria

Pinnalle:
punaisia linssejä
siemeniä/pähkinöitä

Laita vesi kiehumaan kattilaan. Kuori ja pilko perunat ja sipuli. Lisää ne keiton joukkoon kuoritun valkosipulin kanssa. Paloittele myös kukkakaali pieniksi paloiksi. Anna kiehua kannen alla noin puolisen tuntia, jotta kasvikset ovat pehmenneet. Soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää keiton joukkoon kerma ja parmesaaniraaste, mausta suolalla ja valkopippurilla.

Valmista linssit pakkauksen ohjeen mukaan, lusikoi niitä ja siemeniä keittoannoksen pinnalle.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta/helpolta, menee kokeiluun =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sosekeitot ovat nimenomaan mukavan helppoja valmistaa. Kunhan ei ala kerman kanssa liiaksi lotraamaan, niin myös terveellisiä. :)

      Poista
  2. Miten voi jonkun hyllyyn unohtua linssit! Minä vedän niitä melkein purkin viikossa. Yksi vakiosapuskoista on intialainen dal-kastike. Se on todella helppo, nopea, ravitseva ja ihan järjettömän hyvää!



    250 g punaisia linssejä
    1 sipuli
    1 rkl kuminaa
    Ripaus chiliä
    1 rkl Garam Masala -mausteseosta (kaardemummaa, neilikkaa, korianteria, mustapippuria, kanelia)
    1 rkl kurkumaa
    2 rkl öljyä
    1 prk kookosmaitoa, -kermaa tai tavallista kermaa
    Vettä
    Pieni palanen inkivääriä
    3 kynttä valkosipulia
    Soijakastiketta
    Suolaa

    Valmistus:

    Huuhtele linssit ja anna niiden liota hetki.
    Kuumenna öljyä kattilanpohjalla. Paahda mausteet öljyssä. Nauti mahtavasta tuoksusta!
    Sotke sekaan pieneksi hienonnettu sipuli.
    Lisää linssit pataan. Lisää pieni tilkka vettä ja noin puolet kookosmaidosta.
    Lisää vettä aina tarpeen vaatiessa, siten että linssit keittyvät kokoajan, mutta ei siten että kastikkeesta tulee liian vetistä.
    Hienonna valkosipuli ja pieni pala inkivääriä ja lisää ne pataan.
    Anna kypsyä hellalla parikymmentä minuuttia. Lisää kastikkeeseen vähitellen kookosmaitoa.
    Kun linssit ovat murentuneet kastikkeeseen voit maustaa soossin suolalla ja soijakastikkeella.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Ansku! Olet jaksanut kirjoittaa piiitkän postauksen. :) Linssien jääminen kuiva-ainekaappiin on johtunut pitkälti siitä, että olen ollut niiden suhteen tietämätön. Kiitos sinun, olen taas hiukan viisaampi. :)

    VastaaPoista