5. kesäkuuta 2013

Sabayon-vinkit jakoon!

Ostin tänään kaupasta muhevia ja ihanan punaisia kirsikoita. Olin päättänyt tarjota niitä uunissa nopeasti gratinoidun sabayon-vaahtokastikkeen kanssa. Kaikki vaikutti hyvältä aina siihen saakka, kun kaapaisin ensimmäisen lusikallisen.

Olin ehtinyt jo ottaa kauniit annoskuvat ja virittää makuhermot tulevaan makeapläjäykseen. Ensimmäisellä lusikallisella kävi kuitenkin selväksi, että sabayonin vaahtoinen pinta oli hyytynyt ja gratinoinut, mutta sen alla velloikin sitten kellertävä neste. Maku oli kohdillaan, mutta en minä lillua rakennetta tilannut!

Osaako joku kokeneempi vesihauteen käyttäjä kertoa, mikä meni pieleen? Vatkasin ensin sekaisin 5 keltuaista ja 1 dl sokeria. Lisäsin joukkoon 1 dl valkoviiniä ja pienen lorauksen cointreau-likööriä. Sitten siirryin vatkaaman seosta kuumassa vesihauteessa. Vatkasin seosta perinteisesti käsipelillä (ehkä noin 4 minuuttia), joten käviköhän tässä niin, että sain seoksen kyllä paksuuntumaan, mutta en tarpeeksi? Ehkä kastike jäi liian vaahtoiseksi/kuplaiseksi, kun sen olisi pitänyt ennemminkin olla paksua kastiketta? Kannattaako tällaisen vispaajan ensi kerralla kokeilla sähköpeliä avuksi?

Keittiökummastellen,
Maija

4 kommenttia:

 1. 4 minuuttia tuskin riittää Sabayonille, ei ole varmaan kuumentunut tarpeeksi.

  Kannattaa pitää pienellä lämmöllä ja maltillisesti kuumentaa/höyryttää hitaasti. Jos kuppi kuumenee liikaa niin keltuainen kypsyy liian nopeasti kupin pohjalle.

  Kun sormea ei enää kärsi tökkiä seokseen niin alkaa olla valmista. Ja käsipelillä vaan, kyllä siinä raajat saattaa irrota loppua kohti, mutta lopputuloskin on hyvä yleensä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voipi olla, etträ juuri näin on mulle päässyt käymään! Vaahto taisi olla sellaista kuplivaa, eikä keltuainen ollut ehtinyt vielä kypsyä tarpeeeksi. Pitää olla seuraavalla kerralla hiukan pitkäpinnaisempi, luovuttaa en vielä aio! :) Kiitos sinulle!

   Poista
  2. Kuten taisitkin jo päätellä, ongelma oli luultavasti ajoituksessa. Kellon sijaan kannattaa siis tarkkailla sabayonin koostumusta. Vatkaus vesihauteessa lopetetaan vasta kun soosi on halutun paksuista. Ylipäänsä luulin, että sabayonin kanssa voi tehdä virheen vain liian pitkällä kuumennuksella (->munakasta). :D Mutta sattuuhan näitä... kaikenlaisia juttuja... ;)

   Poista
  3. Se olkoon seuraava haasteeni: olla riittävän kärsivällinen, mutta välttää kuitenkin viinillä höystetyn munakokkelin syntyminen. Kiitos vinkistäsi, aion rohjeta yrittämään sabayonia vielä uudelleen. :)

   Poista