11. syyskuuta 2013

Mitä tänään syötäisiin?

Vastauksen kysymykseen ohjailee usein kunkin hetken mieliteko. Mitä minun tekisinkään mieli tänään syödä?

Kuluneella viikolla olen ottanut kysymykseen uuden lähestymistavan. Patojen ja kattiloiden tyhjentyessä ruuasta ja nälän taas luikerrellessa mahassa olen kurkannut jääkaappiin. Mitä jämiä siellä on jäljellä, joista voisi jalostaa tällä kertaa jotain uutta?


Homma toimii yllättävän tehokkaasti, ja hävikki pienenee. Kun tomaattisesta kasviscurrysta jäi paseerattua tomaattia ylitse, käytin sen seuraavalla kerralla pizzan kastikkeeksi. Kun taas onnistuin keittämään lisäkeriisiä aivan tolkuttomasti liikaa, ajattelin valmistaa siitä tänään paistettua riisiä oman parvekkeen chilillä ryhditettynä. Puolikkaan hiivapalan ja leivättömän kodin yhtälö puolestaan oli helppo laskea. 1+1=2. Hiiva ei saanut roskituomiota, ja kodissa alkoi leijua sämpylän tuoksu.

Olen juuri muuttanut kerrostaloon, jossa takapihalla on erilliset jäteastiat myös biojätteille. Nyt, kun minun pitää lajitella roskani entistä tarkemin jo keittiössä, ruokahävikin määrä konkretisoituu paremmin, ja sitä pyrkii tehokkaammin vähentämään. Ennen ylikeitetty riisi peittyi roskiksessa esimerkiksi pakkausmateriaalien alle ja jäi nopeasti unholaan omatuntoa mustuttamasta.

Miten teidän taloudessanne lähdetään hakemaan vastausta kysymykseen: Mitä tänään syötäisiin?

7 kommenttia:

 1. Lähden usein miettimään asiaa "mitä ei ole syöty pitkään aikaan?"-kysymyksen kautta. Usein arjessa pyörivät samat vakioreseptit, joita on helppo pyöräyttää työpäivän jälkeen. Siksi on hyvä kaivella muistista vanhojakin reseptejä.

  Bloggaaja lähden tietysti välillä myös aivan toisesta kysymyksestä eli "mitä ei ole koskaan syöty tai ainakaan blogattu"? :)

  Joskus saan aikaiseksi tähteeksi jääneistä purkeista ja purnukoista jotain, mutta jonkin verran menee myös ruokaa roskiin. Esim. tuo mainitsemasi riisi on juuri sellainen, että aina keitän liikaa :(

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä kysymys lähteä suunnittelemaan ruokailuja arjen keskellä! Tutkimusretki omaan reseptikirjastoon säännöllisin väliajoin tekisi itse kullekin vain hyvää. :)

  Ruokahävikin saaminen minimiin on hankalaa, pakko myöntää. Opettelen itse pitkästä aikaa elämään yhden ihmisen taloudessa, joten vahingossa tulee laitettua ruokaa vähän reilummalla kädellä. :)

  VastaaPoista
 3. Mun bioroskiksessa on vain suodatinpusseja ja hedelmien kuoria :) Oikeasti en ole noin taloudellinen, mutta kompostoin perunan yms. kuoret koiran läpi. Kaikki potun, porkkanan jne. kuoret suoraan suoraan koiran kuppiin. Mitään ihmisen syötäväksi kelpaavaa en koiralle heitä vaan se syö omaa ruokaansa, mutta joku pari lusikallista ylijäänyttä riisiä tai pastaa menee siellä seassa oikein hyvin ja kultarakas on oikein tyytyväinen ja lipoo huuliaan :) Lohta tai kanaa laittaessa tuijottaa keittiön ovea jo uuniin laittaessa ja odottaa nahkoja :D

  Tästähän voisi itsekin kirjoittaa jonain päivänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun oli pieni, meillä kanat söivät mukavasti syntynyttä ruokajätettä. :) Aiheesta kannattaa kyllä kirjoittaa. Hävikin pienentäminen on hyvä pitää ihmisten huulilla, ja omien vinkkien jakaminen keskusteluun on aina tervetullutta. :)

   Poista
 4. Kääpiölinnassa on jo vuosia suunniteltu viikon ruokalista etukäteen. Hyvä puoli tässä on, ettei tarvi joka päivä erikseen miettiä mitä kokkaisi, voi suunnitella ruoat siten, että hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän ja nirso ipana voi henkisesti varautua niihin päiviin, jolloin tarjolla on hänelle epämieluisaa ruokaa. Jos tähteitä kertyy paljon, pidetään jämäpäivä, eikä silloin kokata mitään. Pienet, yli jääneet annokset syödään pojan kanssa seuraavana päivänä lounaalla. Ruokalistaa suunnitellessa tutkin ensin kaappien sisällön ja pyrin hyödyntämään niitä mahdollisimman pitkälle. Meillä tämä toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Hienoa, että joissain talouksissa pystytään toimimaan noin suunnitellusti. Voisin napata tuosta joitain ajatuksia omaankin keittiööni, mutta en kuitenkaan malta kokonaan luopua kussakin hetkessä mielitekojen mukaan kokkaamisesta. :) Hyvä kasvatuksellinen pointti myös tuossa viikkoruokalistassa!

   Poista
  2. Kyllä me toki joskus luistetaan ja haetaan pizzaa tai mennään ulos syömään :D Mutta sitten sen päivän ruoka siirtyy seuraavalle päivälle. Mä tuskastuin aikoinaan siihen jatkuvaan pohtimiseen, että mitä laittaisi ruoaksi. Ja helpottaa tämä kaupassa käyntiäkin, kun voi suunnitella kauppalistan etukäteen. Teen viikon menua suunnitellessa kaksi tai kolme kauppalistan runkoa valmiiksi ja siihen sitten lisätään tarvittavat tuoretuotteet ja ne asiat mitkä pääsee loppumaan tai on vähissä.

   Poista