Suklaa on aina sesongissa, mutta suussa sulavasta
kakusta saa vielä hiukan syksyisemmän raastamalla taikinan joukkoon pari
punajuurta. Raakana taikina on kauniin viininpunaista, ja uunissa tummaksi kypsyvä kakku pysyy mehevänä juuri punajuuriraasteen ansiosta.
Punajuuren käyttö leivonnassa kannattaakin laittaa
mieleen, sillä kun sitä raastaa muuten vaaleiden taikinoiden joukkoon,
saavat esimerkiksi kuppikakut kauniin punertavan värisävyn luonnostaan –
ilman karamellivärejä.
Koristelussa mielikuvituksen voi päästää
valloilleen, ja erilaisia pursotinpäitä käyttämällä kakun saa kukitettua
vaikka pienillä ruusukkeilla.
Taikina:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl omenahilloa
200 g suklaata
80 g voita
2 punajuurta
Koristeet:
öljyä
pähkinärouhetta
80 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
sitruunamelissaa
Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri
kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ensin
keskenään, ja lisää jauhoseos vaahdon joukkoon. Sulata suklaa
vesihauteessa. Lisää taikinan joukkoon sulanut ja hieman jäähtynyt
suklaa sekä voi.
Makeuta taikina lisäämällä joukkoon omenahilloa. Raasta taikinan joukkoon myös kuoritut punajuuret.
Voitele irtopohjavuoka öljyllä. Ripottele vuokaan
pähkinärouhetta niin, että vuokaa kiertämällä saat rouheen tarttumaan
sen öljyttyihin reunoihin.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 40–45 minuuttia.
Sekoita tomusokeri ja tuorejuusto. Koristele kakku pursotuksin.
Sekoita tomusokeri ja tuorejuusto. Koristele kakku pursotuksin.
Herkullinen kakku. Punajuuri sopii tosi hyvin myös makeaan leivontaan.:)
VastaaPoistaTotta! Olen kerran aiemmin raastanut punajuurta cupcake-taikinan joukkoon. Kun vielä värjäsin tuorejuustokuorrutteen vadelmamehulla, lopputuloksena oli kauniin vaaleanpunaisia kuppikakkuja. :)
PoistaEnpäs ole koskaan maistanut, mutta olen nyt useampaan otteeseen nähnyt jälkiruokareseptin, johon on punajuurta lisätty, joten olisi mielenkiintoista kokeilla. Tämä on kyllä erittäin kauniin ja herkullisen näköinen kakku!
VastaaPoistaPunajuuri on tällä hetkellä todella trendikäs! Jääkaapissa odottelee itselläkin vielä pari punajuurta, jahka saisin niistä punajuuri-vuohenjuustosalaatin aikaiseksi. :)
PoistaNäyttää mielenkiintoiselta (ja mehevältä) toi sun kakkus, pitäis varmaan kokeilla punajuurta leivontaan!
VastaaPoistaKannattaa kokeilla! Se toimii leivonnassa kesäkurpitsan ja porkkanan tavoin hauskana mehevöittäjänä. :)
PoistaKerrassaan suloisen kakku! :)
VastaaPoistaKiitos! Kyllä se vaan palkitsee, kun aina välillä kaivaa sen pursottimen koristeluja varten esille. :)
Poista