3. toukokuuta 2014

Euran rinkilät

Jokaisella pitäjällä on yleensä oma nimikkoruokansa tai leivoksensa. Minun lapsuudessani lähes jokaisilla kahvikutsuilla oli tarjolla perinteisiä Euran rinkilöitä - hentoisia rapeita ja sokeroituja sekä kauniisti kieputettuja keksejä.

Euran rinkilöiden tekemisen taito on yleensä hallussa tietyillä kylän naisilla ja heiltä monesti tilataan juhliin tarjottavaksi perinteisiä kahvipöydän herkkuja.

Päätin uhmata kaikkea mahdollista ja kokeilla itse rinkilöiden valmistamista. Kieputtelumallia piti luntata netistä, mutta lopputuloksen kyllä tunnistaa Euran rinkilöiksi, joskin omat tuotokseni ovat huomattavasti muhkumpia kuin näiden oikeasti pitäisi olla.

Ensinnäkin taikinasta katosi jonkin verran omiin suihin, ja kun varsinaisista leipomuksista tuli alkuperäisiä paljon paksumpia, sain aikaiseksi noin pellillisen perinneherkkuja. Yhtä kaikki - Euran rinkilä -leipurin geeni sisälläni on nyt paikannettu!

Tarvitset:
2 dl kuohukermaa
2 tl tuorehiivaa
150 g pehmeää voita
noin 6 dl vehnäjauhoja

Kuumenna kerma kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva kermaan. Lisää vehnäjauhot ja huoneenlämmössä pehmennyt voi. Leivo taikinasta noin 30 cm:n pituisia ohuita tankoja, kieritä ne kauttaaltaan sokerissa ja muovaa pellillä rinkilöiksi. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, jotta rinkilöiden pintaan tarttuu hienokseltaan väriä.
http://kookistakajahtaa.blogspot.fi/search/label/mummun%20ohjeella

4 kommenttia:

 1. Tosi herkullisen näköisiä rinkilöitä olet tehnyt! Itselläni tulee rinkilöistä mieleen kuivat korppumaiset känttyrät, mutta nämä muuttivat sitä käsitystä kertaheitolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä, kun oikein osaisi tuon ohuiksi tangoiksi leipomisen taidon, niin näistä saisi vieläkin sirompia ja hennomman näköisiä. Eikun kokeilemaan! :)

   Poista
 2. Oli ihan pakko kopsata resepti siltä varalta, että se Paakari Pulliainen löytyisi minunkin köökistä ;)

  VastaaPoista