10. heinäkuuta 2014

Falafelit

Olen syönyt falafel-pyöryköitä kolmesti elämäni aikana. Ensimmäisen kerran pääsin maistelemaan niitä lomareissulla Israelissa, toistamiseen niiden makumaailmaan hyppäsin kesäkuussa kaveriporukan grillikerhon tapaamisessa ja kolmas kerta oli tämän vuoden Ruisrockissa illan jo hämärtyessä.

Nämä kolme kertaa saivat minut vakuuttuneeksi siitä, että falafeleita on pakko kokata myös omassa keittiössä. Mutta mitä falafelit oikeastaan ovat?

Pääasiassa pyöryköiden massa koostuu blendatuista kikherneistä, joten ne soveltuvat myös kasvisruokailijoille ja toimivat erittäin hyvänä proteiinin lähteenä. (Proteiinin osuus kikherneissä on yli 20 prosenttia!) Mukaan massan joukkoon laitetaan myös muun muassa mausteita ja yrttejä, joten falafeleista saa muokattua juuri niin tujakoita tai lempeitä kuin itse haluaa.

Kikherneiden liottaminen ja keittäminen vievät oman aikansa, joten mikäänsortin fast foodia nämä pyörykät eivät ole. Aktiivinen valmistusaika ei kuitenkaan ole pitkä, joten aion tehdä näitä uudelleen - sekä omaan suuhun laitettavaksi että illanistujaisiin ystäville tarjottavaksi!

Tarvitset: (25-30 pyörykkää)
400 g kuivia luomukikherneitä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
½ dl grahamjauhoja
1 dl silputtua ruohosipulia (TAI korianteria TAI persiljaa)
3/4 tl cayennepippuria (tällä määrällä tulee jo potkua!)
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
öljyä voiteluun

Huuhtele kikherneet ja laita ne kylmään veteen likoamaan 12 tunniksi. Vaihda liotusvesi välillä. Valuta kikherneet ja keitä niitä uudessa vedessä tunnin verran.

Silppua ja kuullosta sipulit ja valkosipulinkynnet öljytilkassa pannulla. Blendaa keitetyt kikherneet ja kuullotetut sipulit karkeaksi massaksi. Sekoita joukkoon mausteet, silputtu ruohosipuli ja jauhot. Tarkista massan maku ja kun olet tyytyväinen, nosta massa noin tunniksi jääkaappiin.

Pyöräytä massasta pieniä pyöryköitä ja asettele ne öljytylle leivinpaperille pellin päälle. Voitele pyörykät öljyllä ennen paistamista. Paista 180 asteessa noin 20 minuutin ajan.

Tarjoa esimerkiksi tsatsikin ja salaatin kanssa.

4 kommenttia:

  1. Löytyy myös valmiiksi liotettuja kikherneitä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne on niitä purnukoita, missä on se liemi mukana? Olen niitä käyttänyt joskus tomaattisiin muhennoksiin, mutta tällä kertaa mentiin pitkän kaavan mukaan. :) Hyvä vinkki kuitenkin, mikäli haluaa päästä falafelien makuun vähän nopeammin! :)

      Poista
  2. Parhaat falafelit syntyy hyvin liotetuista, mutta ei keitetyistä kikherneistä ja öljyssä uppopaistamalla. Näin saa uskomattoman herkullisia, kuohkeita ja rapeita pullia. Mös sileälehtipersiljan ja valkosipulin kanssa ei kannata kitsastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, uppopaisto tuo pulliin lisää makua ja rapsakan pinnan. Halusin kuitenkin valmistaa hieman kevyemmän version falafeleista, eikä kuumalla öljyllä leikkiminen innostanut 27-asteisessa kämpässä. :) Mutta mainitsemaasi menetelmää pitää jossain vaiheessa myös testata jo vertailunkin vuoksi. :)

      Poista