22. syyskuuta 2014

Miten söin Islannin

Kotiuduin Islannista viime perjantaina ja jo nyt haikailen siellä nauttimieni ihanien annosten perään. En saanut Islannissta yhden ainuttakaan huonoa annosta ja makuelämykset vain huipentuivat reissun loppua kohden.

Jo ennalta olin päättänyt, että syön Islannissa vain lammasta ja merenantimia, enkä käy yhdessäkään ravintolassa kahdesti. Saatoinkin matkalla tilata annoksen, jossa oli catfishia tietämättä mitä se on. Herkuttelin ja googlasin sitten jälkeenpäin!

Saavuimme Islantiin alkuillasta ja suuntasimme heti lillumaan Sinisen laguunin ulkoilmakylpylän kuumaan veteen. Sen päätteeksi söimme samassa rakennuksessa sijainneessa laavaravintolassa kolmen ruokalajin illallisen, johon kuului muun muassa elämäni paras lohiannos. Rapsakkaa nahkaa, ihanaa soossia ja pirteää risottoa.


Jälkiruuaksi tarjottiin islantilaista perinteistä herkkua, skyriä. Se on vähärasvainen ja runsasproteiininen hapanmaitotuote, joka tällä kertaa oli maustettu limellä ja kylkiäisenä tajottiin kookossorbettia ja marjoja. Myöhemmin söin skyriä myös pelkästään vaniljalla maustettuna ja kermatilkalla sekä myös hyydytettynä ja marjaisalla kuorrutteella. Hyvvää.

Ja pitäisi löytyä myös suomalaisten kauppojen hyllystä!

Sanasensa ansaitsevat myös lukuisat ihastuttavat ravintolat ja kahvilat, joita Islannissa katujen varret olivat pullollaan. Sisällä ei tiennyt, minne olisi katseensa kohdistanut, sillä nähtävää löytyi seiniltä ja pöydiltä ihastuttava määrä.

Tuntui lisäksi olevan ennemmin sääntö kuin poikkeus, että ravintoloissa käytettiin oikeita kynttilöitä ja tuikkuja tunnelman luojina. Matkalta tarttuikin pieni syksyinen kynttiläinnostus ja olen jo ehtinyt polttaa useamman tuikun kotonakin.


Lammas maistui yhtä hyvältä vähän fiinimpänä ravintola-annoksena kuin päivän ulkoilma-aktiviteettien keskellä nautittuna karitsakeittonakin. Taisinpa syödä tällä reissulla elämäni parhaan lihakeiton!

Viiniä ei kaadettu missään mitalla lasiin vaan käsivara oli juuri sopivan tarkka. Välillä se tarkoitti maltillisia punaviinilaseja, mutta kertaalleen eräässä kahvilassa tarjottiin punkkuakin lähes tuoppimeiningillä. Emme valittaneet, siitä pysäkistä tuli vain hiukan suunniteltua pidempi, jotta ehdin tyhjentää koko lasin. :)





Viimeisenä iltana osuimme kultasuoneen, kun bongasin aivan sataman kupeessa sijaitsevan Tapashousen turistioppaasta. Lähdimme minun kartturoimanani tarpomaan kohti ravintolaa.

Kurkistin ensimmäiseksi lasiovesta sisään ja ihmettelin, kun en nähnyt ketään. Astuimme kuitenkin kynnyksen yli ja meidät otti vastaan paikan tarjoilija.

Terve, tulimme syömään.
Loistavaa! Tämä on ravintola, joten täällä sen pitäisi onnistua!

(Mainitsinhan jo islantilaisten hyvästä huumorintajusta?) Ravintola keksittyi siis islantilaisiin tapaksiin ja valitsimme mummun kanssa jaettavaksi surf&turf-menun, jossa pääsi maistelemaan monia erilaisia makuja. Illann edetessä paikka täyttyi jokaista pöytäkuntaa myöten, ruoka oli fiiniä, mutta tunnelma rento ja paikalla oli myös lapsiperheitä.

Alkuun nieriää, savumajoneesia ja fenkolia sekä soijalla marinoitua tonnikalaa ja vuohenjuustosalaattia. Pääruuaksi söimme lihaa ja keisarihummeria sisältäneen annoksen. Olin aika ruokataivaassa tässä vaiheessa, joten kuvaaminen unohtui, hups!


Viimeisen illan päätti tietysti suklaakakku. Maksoimme enmmän kuin mielellämme vajaan 10 000 kruunun, eli reilun 60 euron illallisen. Hintataso on siis Islannissa sama kuin Suomessa, mutta rahayksikkönä käytetty Islannin kruunu saa ravintolalaskut tuntumaan huikaisevilta.

Tiivistettynä Islanti on upeita luonnonmaisemia, ihanaa Reykjavikin kaupunkielämää, pehmoisia villapaitoja, kummallista kieltä ja herkullista ruokaa. Suosittelen. Vahvasti.

Äläkä unohda maistaa erikoisuutta - geysirien läheisyyteen maahan kaivettua leipätaikinaa, joka kuumuudessa paistuu tummaksi leiväksi!

8 kommenttia:

  1. Voi upeaa! Islanti on kyllä kärkipaikoilla unelmien matkakohteista, olen kuullut muualtakin huhuja hyvästä ruoasta ja kadehdittavan letkeästä elämänmenosta. Pakko päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkasta haaveilukin on jo mukavaa puuhaa, joten nauti nyt ja reissussa sitten vielä vähän lisää! :)

      Poista
  2. Kiitos Islannin herkuista ja kuvista. Skyrriä löytyy useampana makuna ainakin Lidlista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Hauskaa, että minun piti matkustaa Islantiin asti ennen kuin tajusin moisen olemassaolon. :)

      Poista
  3. no eipä olisi tullut itselläkään Islanti ihan ensimmäisenä ruokamatkailukohteena mieleen mutta olen myyty :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin myöskin positiivisesti! Mulla on kyllä yleensä tuuria, että osaan tilata ulkomailla just ne parhaat annokset. ;) Nyt meillä oli joka päivänä myös koko reissupoppoolle ennalta tilattuja ruokia, jotka osuivat myöskin nappiin.

      Poista
  4. Ihanaa ruokaa Islannissa!

    VastaaPoista