29. syyskuuta 2014

Rapujuhlat

Rapujuhlien parissa kuluu leppoisasti yksi viikonloppu, kun ravut keittää jo edeltävänä päivänä maustumaan ja kiertelee kauppoja asiaankuuluvan rekvisiitan perässä. Rapujuhliin kuuluu nimittäin herkuttelun lisäksi myös oleellisesti illallisvieraiden vaatetusta suojaavat kaulurit ja juhlatunnelmaa voi nostattaa myös serpentiinein ja punaisin lasilyhdyin.

Mielestäni ravut sopivat joko alkuruuaksi tai yhdeksi väliruokalajiksi kolmen ruokalajin illallisessa. Täyteenhän pienistä lihakimpaleista ja paahtoleivästä ei tule, eivätkä peukalonpäät kymmenittäin rapujen kuorimista kestäisikään – siinä menisi ikä ja terveys.

Herkullisten rapujen lisäksi illanviettoon kuuluu paljon hauskaa oheisohjelmaa. Esimerkiksi pöytäseurueen miesten tulisi juhlien aluksi auttaa naispuolisille vierustovereilleen ylle heidän rapukaulurinsa, ja illan ensimmäiset ravut daamien lautaselle valitaan myös miesten toimesta. On kunniatehtävä ojentaa vadin komein saksiniekka vieressä istuvalle naiselle.

Rapujuhlissa on myös lupa ryystää äänekkäästi saksiin kertynyttä suolaista keittolientä ja rapuveitsi on ainoa ruokapöydän veitsi, joka on luvallista laittaa suuhun. Kun joku pöytäseurueesta kokee, että on laulun aika, keskeytetään rapuliemen ryystäminen ja kuoripalojen sinkoiluttaminen ympäri pöytää hetkeksi.

Keitetyt ravut (ohje 40 ravulle)
5 l vettä
200 g merisuolaa
3 sokeripalaa
1/2 pulloa tummaa olutta
2 nippua tilliä
iso nippu kruunutilliä

Kaada kylmä vesi kattilaan, lisää sokeri ja suola. Kiehauta vesi ja lisää tilliä. Lisää ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Veden uudelleen kiehumisesta keitä rapuja 12 minuuttia.

Poista keitetyt tillit ja lisää uudet tilalle. Jäähdytä rapukattila lavuaarissa laskemalla lavuaariin kylmää vettä ja asettamalla rapukattila sinne. Vaihda lavuaarin vesi tarvittaessa uudelleen kylmäksi. Kun rapujen keitinliemi on jäähtynyt, säilytä kattilaa viileässä seuraavan päivän juhliin asti. Kokoa ravut tarjoiluvadille ja koristele halutessasi kruunutillillä.

1 kommentti:

  1. Oih, ne pulleaperäiset ravut ovat naaraita ja pyrstön alta löytyy myös sitä mätiä ... NAM

    VastaaPoista