7. maaliskuuta 2015

Marjaisa chia-vanukas

Chia-vanukas tulee tällä hetkellä vastaan lähes joka blogissa. Minulla ei kuitenkaan ole ollut hoppua tarttua kyseisiin siemeniin. Minusta nimittäin chia-vanukkaat ovat epäilyttävästi muistuttaneet annosmaljoissaan sammakon kutua (!) Mutta syöhän joku vapaaehtoisesti etanoitakin, joten ajattelin uskaltautua ensimmäiseksi chia-siementen pariin. :-)

Siementen sisällysluettelosta löytyy montakin hyvää asiaa, mutta nostetaan esille, että ne sisältävät arviolta noin 20 prosenttia proteiinia ja siemenet sisältävät enemmän Omega 3 -rasvahappoja kuin kala tai muut jyvät tai siemenet. Ihan hyvä kannustin uhmata omia ennakkoluulojaan, eikö?

Siemeniä voi ripotella sellaisenaan monenkin ruuan joukkoon, mutta niiden juju on se, että nesteeseen sekoitettuna ne imevät esimerkiksi maitoa itseensä muodostaen siemenen ympärille vanukasmaisen ohuen kalvon. Ensimmäisen chia-vanukaseräni maustoin ainoastaan vaniljalla, sillä kokosin aamupalaksi annosmaljaan vuorotellen vanukasta ja marjaisaa rahkaa.

Kutuvibat hälvenivät jokaisella lusikallisella. Siemenistä tuli mukava lisä omaan aamupalarepertuaariini!

Tarvitset: (1 iso tai 2 pientä annosta)
4 rkl chia-siemeniä
2 dl maitoa
muutama rouhaisu vaniljamyllystä tai ripaus vanilliinisokeria
100-150 g maitorahkaa
½ dl mustikoita
½ banaani
1 rkl hunajaa
(kaakaonibsejä)

Aloita aamupalan valmistaminen edellisenä iltana. Sekoita chia-siemente, maito ja vanilja. Nosta siemenet jääkaappiin turpoamaan ja muista sekoittaa siemeniä kerran-pari vielä jääkaapissa aivan alkuvaiheessa.

Seuraavana aamuna blendaa rahkan joukkoon mustikat, banaani ja mausta hunajalla. Kokoa rahkasta ja vanukkaasta kerroksittain aamiaisannos. Koristele halutessasi kaakaonibseillä.

6 kommenttia:

 1. Sammakko on herkkua, miksei kutukin ;). Mutta tämä on oikeasti herkullisen näköistä! Nuo kaakaonibsit on mulle ihan uutta, mitä ne on? Näyttävät herkuilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitti! :-) Kaakaonibsit on kuorittuja ja rouhittuja kaakaopapuja. Tuo kivasti purutuntumaa esim. smoothieihin ja oonpa näitä raakakakkujen pohjaankin laittanut.

   Poista
 2. Mäkin löysin nämä siemenet vasta, vaikka niistä on jotenkin kaikki kohisseet jo pitkään. Ja nyt oon ihan koukussa.
  Kivan näköinen kerrosvanukas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarvitsee lukea ruokamaailman uutuustuulista ensin tarpeeksi monesta blogista, että rohkenee esim. näihin siemeniin omassa keittiössä tarttua. :-) Kiitti, toivottavasti inspiroi omiakin vanukaskokkailuja. :-)

   Poista
 3. Kerrankin oikeaoppinen ohje eli liotusaika yön yli, ettei tule suolitukoksia. Chian siemenet imevät itseensä nestettä 27 kertaisesti omaan tilavuuteensa nähden. 2 rkl vrk:ssa on myös käyttömaximi, suuremmat määrät saattavat nostaa veren kolesterolitasoa. Mexikolaiset jättävät likoamaan tuon määrän chian siemeniä lasilliseen vettä 9 tunniksi ja sitten siihen lisätään sitruunan tai limen mehua. Nautitaan kylmänä helteisen päivän aamuna, jolloin se myös virkistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malttamattomana näin pitkien valmistuysaikojen noudattaminen voi tietysti tunuta hankalalta. :-) Moisesta käyttlmääräsuosituksesya en olekaan kuullut! Siemeniä ei vielä ole kuulunut läheskään jokaiselle aamupalalle, joten eiköhän tässä pysytellä suurin piirtein suositusten rajoissa.

   Aika mielenkiintoinen tuo meksikolaisten versio!!

   Poista