6. huhtikuuta 2015

Kuorrutettu karitsan kare & punaviinikastike

Meidän sukumme pääsiäisruokaperinteet ovat painottuneet yleensä aina jälkiruokiin. Pasha, rahkapullat, mämmi ja suklaamunat ovat pitäneet huolen siitä, että makeanhimo on ruokailun jälkeen saatu hillittyä.

Mutta kun nainen tulee tiettyyn ikään, saattaa hänen sisällään herätä innostus omien ja uusien perinteiden luomisesta. Tänä pääsiäisenä löysinkin itseni paikallisen päivittäistavarakaupan lihatiskiltä vuoronumero kädessäni ja silmät kiiluen kiinni karitsan kareessa.

Pariin otteeseen olen lammasta ravintolassa syönyt, mutta omassa keittiössä valmistuskerta oli ihkaensimmäinen. En halunnut tärvellä arvokkasta karitsan karetta, joten kuikuilin ohjetta Valion sivuilta, joskin vähän tietty piti soveltaa.

Kun haarukoin suuhuni ensimmäisen palasen uunista tullutta karitsaa, piti aterimet laskea lautaselle ja tehdä pienet välituuletukset. Koskaan ei ole meikäläisen keittiössä yhtä mureaa lihaa valmistunut.

Uusi pääsiäisperinne oli syntynyt.

Tarvitset: (2 runsasta annosta)
noin 600 g karitsan karetta
suolaa
mustapippuria
Dijon-sinappia
noin 1/4 dl tuoretta rosmariinia ja minttua silputtuna
noin 3 rkl korppujauhoja
voita

Mikäli kareen pinnassa on ylimääräistä rasvaa ja kalvoja, siisti ne pois veitsellä. Hiero kareen pintaan suolaa ja mustapippuria. Valela kareen pinta ohuelti sinapilla. Silppua tuore rosmariini ja minttu sekä sekoita ne korppujauhojen kanssa leikkuulaudalle. Kääntele karitsan karetta yrtti-korppujauhoseoksessa.

Laita kuumalle pannulle voita ja ruskista kare siinä nopeasti. Jatka kypsentämistä 200-asteisessa uunissa noin vartin verran. Tällöin kareesta tulee lähes kypsää, mutta kuitenkin mehukasta. Lyhennä kypsennysaikaa parilla minuutilla, jos haluat lihasta punertavampaa. Tarjoa uunijuuresten ja punaviinikastikkeen kanssa.

Tarvitset: (noin 2 dl valmista kastiketta)
porkkanan
pienen palan juuriselleriä
salottisipulin
2 valkosipulinkynttä
voita
suolaa
1 tl punaviinietikkaa
4 dl punaviiniä
2 rosmariinioksaa
3 dl lihalientä

Punaviinikastikkeen valmistamiseen menee parisen tuntia, joten muista aloittaa sen valmistaminen hyvissä ajoin.

Kuori ja pilko karkeasti porkkana, juuriselleri ja salottisipuli. Kuori myös valkosipulinkynnet ja muserra niitä hieman veitsen lappeella painaen. Kuullota käsiteltyjä aineksia kattilassa voinokareen kanssa. Ripottele joukkoon suola ja punaviinietikka. Sekoittele hetki ja kaada joukkoon punaviini ja lisää rosmariinioksat. Anna kiehua miedolla lämmöllä niin kauan, että puolet nesteestä on haihtunut.

Siivilöi kastikkeesta juurekset yms. pois ja lisää joukkoon lihaliemi. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä vielä niin kauan, että valmista punaviinikastiketta on jäljellä noin 2 desilitraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti