20. heinäkuuta 2015

Case Rauma - Miten fine diningin käy junttilassa?

Raumalla on tällä hetkellä oikein mukava tilanne ravintoloiden suhteen. Löytyy niin fiiniä kotimaisiin makuihin nojaavaa raflaa kuin myös etnisiä ja paikkansa vakiinnuttaneita ruokapaikkoja. Aasialaiset maut ovat viime vuosina tehneet vahvasti tuloaan kaupunkiin, eikä täältä omasta mielestäni puutu kuin yksi aitoihin etelä-amerikkalaisiin makuihin keskittynyt ravintola, minkä jälkeen olisin kovin ruokaonnellinen.

MUTTA. Rauma on kaikesta huolimatta pieni 40 000 asukkaan kaupunki. Jokainen ravintola joutuu tekemään kovasti töitä säilyttääkseen paikkansa pienellä talousalueella. Harvinaisen totta on myös, että tässä kaupungissa myydään päivässä varmaan enemmän euron juustoja kuin käsityönä alusta loppuun itse tehtyjä makuelämyksiä.
 
Taustoitetaanpa vähän. Monet teistä varmasti tietävät ravintola Goton, josta olen itsekin pariin otteeseen postannut. Rauman torin laidalla sijaitsevan fine dining -ravintolan nimekkäimpiin osakkaisiin kuuluivat taannoin Top Chef -voittaja Teemu Laurell sekä jääkiekkoilijat Petri Vehanen ja Janne Niskala.

Goto herätti valtaisaa kiinnostusta alkuaikoinaan, mutta sitten kaikki hiipui. Lopulta ravintola joutui konkurssiin ja sille etsittiin kuumeisesti ostajaa. Tarjolla oli paraatipaikka torin laidalla ja Rauman kesän kiireisimmät turistiviikot vielä edessä. Uudeksi yrittäjäksi Gotoon saatiinkin nopeasti Rami Kurki, joka avasi Goton ovet uudelleen tänään. Yrittäjän omien kuvailujen mukaan tarjolla on edelleen laadukasta ruokaa, joskin aiemman Goton tasosta tullaan yksi pykälä alemmas.

Eilen illalla yrittäjä hehkutti ravintolan ovien avaamista Facebookissa. Meinasin menettää yöuneni, kun luin päivityksen alle tulleita kommentteja.

"Joo hyvältä näyttää kuvissa. Mut sit ku menee niin annos niin pieni et ku kerran pierasee on taas nälkä! Ja hinta varmaan jotain 50 egee."

"Olen käynyt syömässä monessa paikassa, ja samaa jauhantaa kaikilta, nälkä lähtee ku täällä syöt ja paskat! Maksat ittees kipeeks ja mitään muuta ei tuu ku lisä nälkä. Heselläkin pääsee halvemmalla ja ei oo nälkä!"

"Hienolta näyttää. Onko paikka tarkoitettu nälkäisille vai maistelijoille?"

"Hienon näköisiä annoksia, mutta lähteekö niistä nälkä?"

Eikä siinä. Yrittäjän postaus keräsi näistä kommenteista huolimatta yli 400 peukkua ja pääasiassa positiivisia kommentteja, mutta haluan pureskellä vähän tarkemmin juuri näitä nälkäisiä letkautuksia.

Veikkaan, että kukaan noista kommentoijista ei ole käynyt kyseisessä ravintolassa aikaisemmin syömässä. Mitä tulee hintapolitiikkaan, niin uuden Goton kallein lista-annos näyttää maksavan tällä hetkellä 27,40 euroa ja pitää sisällään 200 gramman painoisen marmoroidun ulkofileepihvin.

Saisihan tuohon hintaan jo 27 euron juustoa. Samaan syssyyn toki myös hetkellisen ähkyn, turvonneen vatsan ja melko pian uusiutuvan nälän, sillä höttöhampparit eivät kauaa nälkää pidättele.

En toki itsekään ruokaile joka kuukausi fine dining -paikoissa, mutta tulin käyneeksi vanhassa Gotossa kuitenkin yli kymmenen kertaa. (Koskaan en joutunut nälissäni poistumaan. Pahin kämmi oli ehkä kerran, kun paistettujen perunoiden sijaan annoksessa olikin menusta poiketen perunapyrettä.) Uuteen paikkaan en ole vielä pöytävarausta tehnyt.

Hienon herkuttelun vastapainoksi voin hyvin haukata kiireessä silloin tällöin myös Subin patonginpuolikkaan tai hakea krapulan tappajaksi paikallisesta take awayna nepalilaista. Ja ennen kaikkea teen ruokaa itse.

Yhden ravintolan sijaan tässä on kyse oikeastaan hieman laajemmastakin ilmiöstä.

Ilmiöstä, jossa toisten julkisesta lynkkaamisesta jollain kummalla tavalla nautitaan. Minusta on ollut pöyristyttävää lukea kommentteja, joissa naureskellaan yleisesti, että ei täällä Raumalla - tämmöisessä peräkylässä - kannata mitään yrittää. Metsään menee kumminkin.

Luojan kiitos on olemassa niitä ihmisiä, jotka viitsivät ja haluavat täälläkin yrittää. On omintakeisia paikkoja, joihin voi piipahtaa. Sen lisäksi, että niissä saa vatsansa täyteen, saa persoonallisista paikoista myös henkistä pääomaa, mikä on kultaakin kalliimpaa.

Jos näin rönsyilevän postauksen päätteeksi pitää vielä loppukaneetti kirjoittaa, niin se on vilpitön kehoitus tulla käymään Raumalla, jossa eletään tällä viikolla kesän upeinta viikkoa - Pitsiviikkoa. Kaduilla on ihmisvilinää, puodit ja Vanhan Rauman pihat ovat avoinna, ihmiset ovat mukavia ja onneksi vain osa päästelee niitä nälkää aiheuttavia pieruja.

15 kommenttia:

 1. Oliks tää kutsu mulle tulla käymään sun luona? :D Ja mua hämmentää nuo "jääkö nälkä" -kommentit, kun Goton pääruoka (ainakin silloin viimeksi) oli melkein kaksi kertaa isompi kuin monessa turkulaisessa fine dining -paikassa. Uusi Goto pitää testata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän saa kernaasti tulkita kutsuksi!! :) Joo. Gotossa kolmessa ruokalajissa menee ruokailuaikaa se pari tuntia, kun pienempiä annoksia oon kertaalleen toisessa paikassa nauttinut kymmenen viidessä tunnissa. Ei ihan onnistuis Goton annoksilla moinen tahti!

   Poista
 2. Kirjoitit niin asiaa. Useimmiten nämä "jääkö nälkä"-kyselijät eivät oikeasti käy koskaan paremmissa ravintoloissa. Ihan hyvä ehkä, mutta toisaalta saattaisivat yllättyä positiivisesti. Sitä riskiä vain eivät perusnegatiiviset ihmiset uskalla ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sitä itsekin joskus hienommassa ravintolassa katsonut, että eteen kannettu annos näyttää pikkuisen pieneltä. Kummasti annoksen syötyään on kuitenkin ollut aivan kylläinen. Kyllä ammattilaiset osaa mitoittaa annoskoon, siitä ei tarvitse itse murehtia. :-)

   Poista
 3. Rauma on suloinen kaupunki! Tuntematta lainkaan Gotoa tai sen seuraajaa, kaipaisin itse jotakin niiden pikaruokapaikkojen ja fiinien ja kalliiden ravintoloiden väliltä. Sellaista mukavaa ja hinta–laatu-suhteeltaan sopuisaa ruokapaikkaa, jonne on kiva tulla - uudestaankin. Bistroa ja brasserieta, suomalaisittain. Toivottavasti niillekin vielä löytyy paikkansa, kuka ties juuri Raumalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauma on kyllä symppis:-) Mun mielestä Goto ei ole ollut kallis. Jossain saa syötyä varmasti pari euroa halvemmalla, mutta mistään megalomaanisista hintaeroista ei ole kyse, vaikka niin monien puheista saakin ymmärtää.

   Jonkinlaisen suomalainen tapas- (eli sapas-)paikka voisi olla myös kova juttu. Vitosen annoksia voisi valita listalta juuri niin monta, että se oma nälkä varmasti taltutetaan. :-)

   Poista
 4. Gotohan ei missään nimessä ollut fine dining paikka, vaan nimenomaan rento bistro tai enemmänkin brasserie. Näin ollen olisi luullut, ettei paikka ole paikallisille liian "hieno".

  Valitettavasti monet raumalla muodostavat mielipiteensä ennakkoluulojen perusteella. Tälläiset ihmiset pitävät A.B.C:n einesannoksina hyvinä, sillä ne ovat halpoja ja niistä lähtee nälkä (välitämättä täyttymyksestä seuraavasta pahasta olosta). Raumalla tykätään haukkua ja jakaa tietoa muilta kuullun perusteella, mikä on käsittämätöntä. Ihmiset eivät ole kiinnostuneita kokeilemaan uutta, sillä ilmeisesti pelkäävät, että jo päätetty mielipide saattaisi käynnin jälkeen muuttua. Kivempi haukkua katkerana muita, kuin myöntää muiden onnistumisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Olen ulkopuolinen eli käynyt kylässä vain ihastelemassa, joten raumalaisuuden nurja puoli on minulle tuntematon. Ikävää, jos asia on kuten toinen anonyymi kertoi.
   Kiinnostukseni kakkos-Gotoon joka tapauksessa vain lisääntyi, fine dining -paikoista en niin välitä, mutta bistroista/brasserieista kylläkin.
   T. ensimmäinen anonyymi

   Poista
  2. Goto oli Rauman hienoin ravintola, joten omassa mielessäni mielsin sen lähelle fine diningia liippaavaksi. Joskin hyvin rennoksi ravintolaksi myös! Gotossa pystyi vetämään ykköset ylle ja syömään oikeinkin hienosti, mutta ravintolssa näki usein myös lapsiperheitä ja sinne saattoi surutta saapua rentoon kesäleninkiin sonnustautuneena. Peukku siitä!

   Joka kaupungista varmaan löytyy tuollaista pikkuisen pahansuopaa poppoota, mutta onneksi myös positiivisia persoonia - thank god! Koitankin tässä kai sanoa, että luottoa kaupunkilaisiin löytyy itseltäni edelleen - kaikesta huolimatta. :-)

   Poista
 5. Minun mielestäni tällaisiin paikkoihin ei ole tarkoituskaan mennä suoraan salilta tai telakalta tappamaan kovaa nälkää, koska se ei siellä onnistu. Tai ei ainakaan kohtuullisella budjetilla. Tuollaisiin paikkoihin mennään nauttimaan ruuasta vähän niinkun taidemuseoon mennään katsomaan maaluksia. Se on enemmän elämys kuin perustarpeen tyydytys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Jos ruoka on pelkkää polttoainetta, eikä niinkään makuelämyksiä, joku muu kuin ABC voi järkyttää ruokailijan psyykettä. Toivottavasti joskus kuitenkin myös positiivisella tavalla. :-)

   Poista
 6. Goto oli ihana, yksi parhaita ravintolapäivällisiä koskaan, joten on harmi, ettei sitä enää ole sellaisenaan. Uusihan voi toki olla ihan hyvä, mutta ainakaan kesälistan takia en Raumalle ajaisi. Pelkästään vanhan Goton takia ajoimme ja yövyimme ja vietimme kaksi päivää paikkakunnalla.

  Jostain syystä ihmisillä on hämmentävä mielikuva siitä, että paremmista ravintoloista poistutaan nälkäisenä. Yhtä kertaa lukuunottamatta niin ei ole käynyt minulle koskaan. Yhdellä annoksella ei ehkä nälkä lähde, mutta sinnehän on tarkoituskin mennä syömään alkuruoasta jälkiruokaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauman matkailussa ei varmaankaan ole vielä tultu pohtineeksi, millaista ruokaturismia kaupunkiin voi/on voinut tulla ravintolatarjonnasta riippuen.

   Hauska kuulla, että olette piipahtaneet Raumalla ja toivottavasti tänne aukeaa vielä sellaisia paikkoja, että saavutte uudelleen. :)

   Poista
 7. Heippa,

  kiitos tästä loistavasta postauksesta! Luin tämän nyt näin melkein vuoden jäljessä kun katselin Rauman ravintolatarjontaa mutta ei taida olla viime kesästä paljoa muuttunut. Ollaan Turusta ja meillä on mökki Raumalla, ja mieluusti käytäisiin sielläkin välillä ulkona syömässä ja ihan fine dining -tyyppisesti, mihin kategoriaan en ehkä Gotoa laittaisi, mutta toisaalta en ole oikein onnistunut sellaista ravintolaa Raumalta löytämään. Goto oli ehkä pieni pettymys viime kesänä, mutta tämä kirjoitus sai kyllä hyvin sympatiat raumalaisyrittäjän puolelle! Joten varaan kuitenkin pöydän samantien jollen muualta niin Gotosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos hienompi syöminen ja uusi ravintola kiinnostaa niin suosittelisin ravintola Kalatoria (ent. S.J. Nyyperi) Varsinainen illallinen on uudistuneessa ravintolassa itselläni vielä nauttimatta, mutta pressitilaisuudessa nautittu kolmen ruokalajin lounas oli herkkua! :-)

   Ylipäätään toivoisin, että raumalaiset uskaltautuisivat nykyistä rohkeammin kokeilemaan kaupungin uusia ravintoloita. Ei kannata liikaa olla kuulopuheiden ja olettamusten varassa, vaan kannattaa itse käydä toteamassa tilanne paikan päällä. Sitten on ainakin mielipiteille kokemustaustaakin. :-)

   Ihanaa mökkeilykesää Raumalla!

   Poista