19. syyskuuta 2016

Ylistys sadonkorjuulle | Kierteinen kasvispiirakka

Työporukkaamme hemmoteltiin viime viikolla, kun saunailtaamme osui yksi tämän syksyn kauneimmista illoista. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, tuulenvirekään ei henkinyt mistään ilmansuunnasta ja edessämme auennut piskuinen Noitajärvi oli aivan tyyni.

Ihana naisporukka ja nyyttärit harvemmin menevät vikaan, ja niin myös tällä kertaa pöytä oli aivan kukkurallaan upean makuisia piirakoita, salaatteja ja hyvällisiä. Yhdestä jos toisestakin ohjeesta taidettiin illan aikana hieroa vaihtokauppaa.

Itse innostuin leipomaan illanistujaisiin uusimmassa Glorian ruoka&viini -lehdessä olleen syksyisen kasvispiirakan. Tuttuun tapaan ohjetta piti hieman muokata, joten vaihdoin alkuperäisen ohjeen täytteen mintun ja lehtipersiljan basilikaan ja lisäsin pelkän porkkanasoseen lisäksi pohjataikinaan palsternakka-porkkanasosetta.

POHJA
50 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1½ dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
kananmuna
1 pieni prk (piltti) palsternakka-porkkanasosetta

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään, ja sekoita sitten kaikki pohjan ainekset sekaisin. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina jauhotetuin käsin vuuan pohjalle ja reunoille. (Itse käytin halkaisijaltaan 20-sentttistä irtopohjavuokaa, jolloin taikinaa piti painella melko korkealle reunoillekin, myös laakeampi halkaisijaltaan 24-senttinen normaali vuoka käy tähän.)

TÄYTE
200 g fetaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
sitruunan kuori
1 rkl sitruunan mehua
kananmuna
ruukku basilikaa
pieni ripaus suolaa
pieni ripaus mustapippuria

Murusta feta kulhoon ja silppua basilika. Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa ja levitä täyte piirakkapohjan päälle.

KORISTELU
vihreä ja/tai keltainen kesäkurpitsa
porkkanaa
(munakoisoa)
oliiviöljyä

Leikkaa juureksista suikaleita. Mikäli käytät kesäkurpitsaa ja munakoisoa, leikkaa suikaleet niin, että niiden reunoille jää värikästä kuorta koristeeksi. Leveimmät suikaleet voi tarvittaessa puolittaa pitkittäisssuunnassa.

Aloita kasvisspiraalin valmistaminen piirakan reunoista. Asettele suikaleita pystyyn täytteeseen. Säästä kesäkurpitsa aivan keskimmäiseksi rullaksi, sillä se taipuu hyvin katkeamatta. Tarvittaessa voit vielä lopuksi tilkitä spiraaliin jääneitä aukkoja pienillä suikaleilla. Voitele kasvisspiraali vielä kevyesti oliiviöljyllä.

Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa. Mikäli olet tehnyt piirakan laakean (24 cm/halkaisija) vuokaan, noin 25 minuuttia uunissa riittää. Mikäli olet tehnyt piirakan pieneen irtopohjavuokaan (20 cm/halkaisija) pidennä paistoaikaa noin 30-35 minuuttiin, jotta kakun täyte jähmettyy.

Nauti sadonkorjuukauden iloista!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti