12. joulukuuta 2016

LUUKKU 12: Olut-sipulipiirakka


Vielä on pikkujoulukautta jäljellä ja suolapalathan ne maistuvat aina!

Taannoin eräissä kahden naisen pikkujouluissa herkuteltiin tällä olutvivahteisella sipulipiirakalla. Vaikka sipulia hauduteltiinkin tölkillisessä olutta, oli maltainen maku erittäin vieno. Runsaita makuja kun löytyy piiraasta muutenkin esimerkiksi juuston ja timjamin muodossa.

Piirakka on myös verrattain helppo tarjottava - yhdestä piiraasta riittää monelle syöjälle, eikä se vaadi näpertelyä.

OLUT-SIPULIPIIRAKKA

2 dl vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
50 g emmentaaljuustoa raastettuna
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g voita
3 rkl vettä

Nypi pohjan ainekset keskenään taikinaksi. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohja odottamaan jääkaappiin.

1 kg sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
2 dl olutta
1 rkl hunajaa
2 rkl timajmia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
3 munaa
2 dl kuohukermaa
100 g emmentaaljuustoa raastettuna

Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä hetki pannulla oliiviöljyssä. Lisää pannulle olut ja anna sipulien hautua kaikessa rauhassa.

Ota piirakkapohja jääkaapista, pistele siihen haarukalla reikiä ja esipaista 200 asteessa kymmenen minuuttia.

Kun olut on pannulta melkein kokonaan haihtunut, lisää sipuleiden joukkoon hunaja, timjami, suola ja mustapippuri. Sekoita kulhossa munat, kerma ja juustoraaste. Sekoita puolet seoksesta jäähtyneiden sipulien joukkoon. Annostele sipuliseos esipaistetun pohjan päälle ja kaada loput munaseoksesta piirakan kuorrutteeksi. Paista 200 asteessa vielä noin 30-35 minuuttia.

Ohje on alunperin Maku.fi-sivustolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti