6. joulukuuta 2016

LUUKKU 6: Karjalanpiirakat

Olin ensin ajastanut tähän päivään trendikkään persimonhillon ohjeen, mutta sitten katsoin kalenteria tarkemmin. Tänäänhän on joulukuun kuudes päivä ja se merkitsee ainoastaan yhtä asiaa - Suomen itsenäisyyspäivää.

Kuin sattumalta sain viime viikonloppuna inspiraation ryhtyä leipomaan ensimmäistä kertaa elämässäni karjalanpiirakoita. Perinteinen suomalainen leivonnainen on oiva luukku itsenäisyyspäivälle. Eikä piirakoiden rypyttämistä tarvitse ollenkaan pelätä! Se on yllättävän helppoa ja tottakai jokaisella leipurilla kuuluukin olla omanlaisensa persoonallinen tyyli.

Hyvää itsenäisyyspäivää! (P.S. Sen persimonhillon ohjeen saatte sitten tulevista luukuista.)

KARJALANPIIRAKAT

2 ½ dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Lisää puuroriisi kiehuvan veden joukkoon ja keittele miedolla lämmöllä poristen noin viitisen minuuttia. Lisää joukkoon maito ja anna puuron kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Lisää joukkoon suola, ota puuri liedeltä ja anna sen tekeytyä kannen alla vielä kymmenen minuuttia. Kun puuro on hieman jäähtynyt, sekoita joukkoon kananamuna.

1½ dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki taikina-ainekset keskenään ja kaulitse taikinasta ohuita pyöreän muotoisia piirakkapohjia.

Aseta jokaisen taikinapalan päälle noin ruokaluiskallinen puuroa ja rypytä piirakat. Paista 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Voitele uunista tulleet karjalanpiirakat voi-vesiseoksella. Sulata siis iso nokare voita ja sekoita joukkoon pieni tilkka vettä.

5 kommenttia:

  1. Itse ostin juuri viikonloppuna joulumarkkinoilta karjalanpiirakoita ja olivat taivaallisen hyviä. Aloin muistella, miten noin 15 vuotiaana päätin tehdä elämäni ensimmäiset piirakat. Ehkä täksi jouluksi yritän uudelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat varmasti hyviä! Harvoinhan karjalanpiirakoita itse valmistaa, mutta silti yleensä ne ovat monissa juhlissa juuri se suolainen herkku, jonka varmimmin omalle lautaselleni valitsen. :)

      Poista
  2. Ehkä minäkin, ekaa kertaa ala-asteen jälkeen!! 😊 Kuinka monta piirakkaa tällä reseptillä tuli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakoita tuli tasan pellillinen - aika sopiva määrä leivottavaa innostuksen iskiessä. :)

      Poista
  3. Näitä on tullut tehtyä aina äidin kanssa puuron jämistä. Aikas herkkuja ovat!

    VastaaPoista