10. kesäkuuta 2013

Focaccia ja aurinkojuustolevite


En ymmärrä, miten tulin vasta viikonloppuna leiponeeksi focacciaa ensimmäistä kertaa. Sehän on pahempi koukuttaja kuin sipsit! Kun maistat ensimmäisen siivun, et voi lopettaa syömistä ennen kuin puolen pellillistä on kadonnut napaasi ja sitä alkaa jo vähän kivistää...

Focaccian kaveriksi sopii täydellisesti itse tuunattu tuorejuusto, jota myös aurinkojuustolevitteeksi nimitän. (aurinkokuivatut tomaatit+tuorejuusto=aurinkojuustolevite) Tämän makuun päästyäni en varmaan voi enää palata valmislevitteiden pariin, joten sinua on nyt varoitettu. Kokeile, jos uskallat!

Focaccia:
3,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
6 dl täysjyvävehnäjauhoja
kirsikkatomatteja
fetajuustokuutioita öljyssä (öljyä voi lopuksi sivellä leivän pinnalle)
sormisuolaa

Murusta hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon. Lisää myös oliiviöljy, suola ja sokeri. Lisää jauhot vähitellen ja taikinaa koko ajan vaivaten. Kun kaikki jauhot on lisätty taikinaan, se on melko löysää ja käsiin tarttuvaa. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella noin 10 minuuttia. Anna kohota 20 minuuttia.

Voitele pellin päälle asetettu leivinpaperi oliiviöljyllä ja levitä löysä taikina pellille. Anna sen kohota vielä vartin verran. Halkaise pestyt kirsikkatomaatit ja töki niitä sekä fetajuustokuutioita leivän pinnalle. Voitele kevyesti sudilla leivän pinnalle oliiviöljyä ja ripottele viimeiseksi sen pinnalle pieni hyppysellinen sormisuolakiteitä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Aurinkojuustolevite:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
½ dl ruohosipulia silputtuna
suolaa
mustapippuria

Silppua aurinkokuivatut tomaatit pieneksi silpuksi, sekoita ne ruohosipulisilpun kanssa tuorejuuston joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Focaccian ja aurinkotuorejuuston virittämää piknik-pohdiskeluani löytyy myös Foodie.fm -blogista.

4 kommenttia:

  1. Mie tein kans vähän aikaa sitten foccacialeipää, mihin tuli valkoviiniä, ja sitä piti kohottaa yön yli jääkaapissa. Se on vähän työlästä, joten kiva saada vähän nopeampikin resepti!!:) Tuo foccacia on kyllä ihan kielletyn hyvää, voittaa ne sipsit ihan mennen tullen! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin jossain myös ohjeen, jossa kohotusaika oli moninkertainen. Toki maku kehittyy erilailla, kun kohotusaika on viileässä useita tunteja. Mutta kun uunituoretta leipää tekee mieli, ei ole aikaa odottaa. ;)

      Poista
  2. OLen levite-addikti, joten uskallankohan kokeilla :D Focacciakaan ei uskalla kovin usein leipoa, koska todellakin mahaan sattuu ja hengittäminen on vaikeaa, kun se on niin hyvää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä tässä tapauksessa kannattaa ottaa riksi. ;) Kesällähän on tarkoitus nauttia elämästä ja herkuista!

      Poista