14. toukokuuta 2015

Aloittelijan sushi

Sushi on vähän kuin JVG:n Mauton jasso -kappale.

Se vaatii ensin pientä makustelua - muutaman kuuntelu- tai maistelukerran ennen kuin sen valtaan voi täysin heittäytyä. Se paranee jokaisella kerralla, ja pian huomaakin jo reivaavansa yökerhossa jasso heiluen tai pyytävänsä anovalla katseella työkavereilta, että voitaisiinko tänään taas mennä sinne sushipaikkaan lounaalle.

Aloittelijan susheiksi nimesin nämä rullat kahdestakin syystä.

1. Sushiriisin sijaan näissä on käytetty puuroriisiä. Kaverin kaveri oli neuvonut, että puuroriisi ajaa susheissa asiansa varsin moitteetta, joten omiinkin sushikääröihini rullautuu nyt puuroriisiä, joka tietysti on kuitenkin sushiriisin tapaan valmistettu. Puuroriisiä voi hyvällä lykyllä löytyä jo valmiiksi kuiva-ainekaapista ja se on myös sushiriisiä halvempaa.

2. Nämä sushit pitävät sisällään kermaisen pyöreitä makuja avokadon ja tuorejuuston muodossa ja raa'an kalan sijaan rullan välissä on kylmäsavustettua lohta.

Jos sushia valmistaa kotona ihkaensimmäistä kertaa, oudoimmat ainekset ostoslistalla lienevät riisiviinietikka, merilevä, sushimatto sekä ne puikot syömistä varten. Kaikki kyseiset ainekset myydään yleensä kuitenkin samalla kaupan hyllyllä, joten no hätä!

Tarvitset: (30-40 sushipalaa)
4 dl puuroriisiä
3 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa

2 avokadoa
2 porkkanaa
½ kurkun
150-200 g kylmäsavilohta
noin 100 g tuorejuustoa
5 kpl merilevälevyjä

soijaa ja wasabia tarjoiluun

Keitä puuroriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita ensin riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään ja lisää ne sitten valmiin riisin joukkoon. Sekoittele riisiä, jotta se jäähtyy sushien rullaamista varten.

Pilko porkkana ja kurkku pieniksi suikaleiksi. Kurkun siemenosat kannattaa popsia suoraan pilkkomisen lomassa suuhun, sillä ne ovat vetisiä eivätkä tuo sushiin kaivattua rapsakkuutta. Tee myös avokadoista ohuen ohuita lohkoja.

Levitä riisiä merilevälle niin, että toiselle pitkälle sivulle jää reilun sentin paksuinen kaistale levää näkyviin saumakohdaksi. Asettele täytteet puurolla peitetyn reunan tuntumaan ja rullaa sushimatolla tiivis pötkylä niin, että aloitat rullaamisen riisillä päällystetystä reunasta täytteiden läheltä. Kuiva merilevä pehmenee kostean riisin ansiosta ja saumakin jää napakasti rullan kyljessä kiinni.

Leikkaa pötköstä noin kahdeksan sushipalaa. Aivan reunimmaiset sushipalat voi napata suoraan kokin suuhun, sillä ne eivät yleensä ole kovin kauniita.

Tarjoa soijakastikkeen ja wasabin kanssa. Ja ainakin yritä syödä sushit puikoilla!! :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti