21. kesäkuuta 2015

Entrecote & chimichurri punaviinin kaveriksi

Yhteistyössä Antiguas Reserveras.

Kesällä grillatessa juomalasissani helmeilee yleensä päärynäsiideriä tai valkoviiniä. Mutta olenpa pariin otteeseen saanut Alkon myyjän otsan kurttuun, kun olen kysynyt grillattaville sopivaa valkoviiniä kaveriksi. Grillissä tirisevien lihojen kanssa nautittavaksi kun on huomattavasti helpompi saada suosituksia punaviinihyllyn puolelta.

Vuodessa on kaksi punaviinisesonkia ylitse muiden: pääsiäinen ja joulu. Kesällä tulee usein nautittua juuri valkkaria ja siidereitä, vaikka kesäkuukausina grillissä tirisevät laadukkaat lihat monesti kaipaisivat kaverikseen juuri täyteläistä punaviiniä.

Päätinkin juhannuksen lämmittäjäisiksi iskeä grilliin entrecotea ja kaataa lasiin yhteistyön merkeissä saamaani chileläistä Cousiño-Macul Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon -punaviiniä. Täyteläinen viini on valmistettu nimenomaan lihojen ja kypsien sekä voimakkaiden juustojen seuralaiseksi.



Alkon vakiovalikoimasta löytyvä punaviini on maultaan mustaherukkainen ja hillomainen. Pitkä jälkimaku toimii hyvin balanssissa esimerkiksi grillissä hiiltyneen ja mehevän entrecoten kanssa, vaikka omiin makumieltymyksiin tämä viini kolahti eräänä iltana ihan vaan seurustelunkin merkeissä.

Kesäistä raikkautta täyteläisen punaviinin ja mehukkaan lihan makupariin lähdin hakemaan mökillä argentiinalaisesta chimichurri-kastikkeesta sekä suoranaista silmäkarkkia tihkuvasta mansikka-mozzarellasalaatista.

Chimichurrin voi silputa ja sekoittaa valmiiksi vaikka jo kotona, jolloin mökillä saa keskittyä hiiligrillin loimun ihailuun ja kokin viinilasillisen nauttimiseen.

 idruoka

Chimichurri: (noin neljälle)

puntti lehtipersiljaa
puntti korianteria
1 dl oliiviöljyä
3 rkl punaviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl kuivattua oreganoa
2 valkosipulinkynttä
noin 1 tl kuivattua chiliä (tulisuutta aina maun mukaan!)
suolaa
ripaus mustapippuria

Silppua lehtipersilja ja korianteri. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna makujen tekeytyä vähintään parin tunnin ajan.

Entrecote:
noin 600 g entrecotea
suolaa

Ota entrecote-pihvit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen grillaamista. Grillaa pihvejä noin 2-2,5 minuuttia per puoli kypsähkön, mutta mehukkaan lopputuloksen saamiseksi. Kääri pihvit grillaamisen jälkeen folioon noin viideksi minuutiksi vetäytymään.

Leikkaa pihvit poikittaisiksi suupaloiksi, asettele tarjolle, ripottele pinnalle hieman hyvää suolaa ja kruunaa kokonaisuus annostelemalla chimichurri-kastiketta siivujen pinnalle.

Mansikkainen kesäsalaatti:
pussillinen salaattisekoitusta
mozzarellapallo
iso kourallinen mansikoita
kurpitsansiemeniä
ripaus suolaa
balsamico-kastiketta

Pilko mansikat ja revi mozzarella salaattisekoituksen joukkoon Ripota salaatin joukkoon myös hyppysellinen suolaa. Koristele valmis annos kurpitsansiemenillä ja balsamico-kastikeella.


Alkoholilainsäädännön mukaisesti alkoholia kehuvat kommentit tullaan tämän postauksen yhteydestä poistamaan.

2 kommenttia:

  1. Kastike näyttää herkulta, voisin opetella viikonloppuun mennessä ääntämään ja kirjottamaan tuon, sitten voisi kastike maustaa grillipihviä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Eikös tuo suomalaisen suuhun taivu ihan vain tsimitsurri tai vaikka surinakastike? Siitähän ei herkuttelu saa jäädä kiinni, että on vähän outoja ruokien nimiä? ;-)

      Poista