1. joulukuuta 2016

LUUKKU 1: Punajuuri-fetapiirakka

Ihanaa! Olet löytänyt tiesi Köökistä kajahtaa -blogin historian ensimmäiseen joulukalenteriin. Kuikuilin Köökin FB-sivun puolella tykkäyksiä, mikäli tällainen kalenteri kiinnostaisi lukijoita. Peukkuja sateli viikonlopun aikana yli sata, joten tässä sitä ollaan - ensimmäisen luukun äärellä.

Luukkuja avataan yksi päivässä, ja uusi postaus ilmestyy blogin puolelle aina aamukahdeksalta.

Ihanaa ja yhteistä joulun odotusta! <3

---

Päätin eräänä iltana kävelylenkkini Vanhassa Raumassa sijaitsevaan KaffeBariin. Kotoisa fiilis tarttui välittömästi, kun paikan aina iloinen omistaja tervehti minua nimeltä.

Hetken arvottuani tilasin punajuuri-fetapiirakkaa ja haudutettua mustaa teetä. Piirakka oli parhaimpia pitkään aikaan maistamiani suolaisia herkkuja! Mahtavasta mausta piti antaa yrittäjälle erityiskiitos, jolloin hän ystävällisesti toi pöytääni kyseisen lehden, josta oli piirakan ohjeen bongannut.

Pitihän se kuvata puhelimen aina vain paisuvaan resepetiarkistoon kuvana talteen ja kokeilla ihan ensitilassa omassakin keittiössä.

Kaikkihan tietävät, miten ihana punajuuren ja fetan liitto parhaimmillaan on. Tässä piirakassa erityisen syvän maun takaa vielä pohjassa käytetty mantelijauho.

PUNAJUURI-FETAPIIRAKKA

100 g voita
2 ½ dl mantelijauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita
2 rkl kylmää vettä

3-5 punajuurta
1 tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
½ tl mustapippuria
200 g fetaa
150 g vahvaa juustoraastetta (esim. Gruyere)

Kuori punajuuret ja pilko ne pienehköiksi kuutioiksi. Paahda niitä kannellisessa uunivuuassa 200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.

Valmista pohjataikina. Nypi voi ja kuiva-aineet tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon vesi ja laita taikina jääkaappiin turpoamaan kymmeneksi minuutiksi. Lisää tarvittaessa joukkoon kaurahiutaleita, jos taikina tuntuu kostealta. Painele taikina piirakkavuokaan (halkaisija 20 cm). Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Levitä paahdetut punajuuret piirakkapohjan pinalle ja ripottele joukkoon fetamurut. Sekoita kulhossa munat, kerma ja pippuri. Kaada munamaito piirakan päälle ja raasta pinnalle vielä juustoraaste. Paista piirakkaa 30-40 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Tarjoa lämpimänä.

Santsipala sallittu.

6 kommenttia:

  1. Nam! Kuulostaa oikein herkulliselta kombolta! :P Ihanaa joulun odotusta, jään mielenkiinnolla seuraamaan luukkujasi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullinen kalenteriavaus sunkin blogin puolella! Näiden luukkujen ansiosta alkaa olla sellainen fiilis, että joulu on oikeasti lähellä. :)

      Poista
  2. Lisäsin joulukalenterisi blogini kalenterilistaukseen. Ihanaa joulun odotusta sinne!
    www.kukkala.fi
    PS. Huippisresepti :) Taidanpa tehdä tänään!

    VastaaPoista
  3. Herkullisen kuuloinen piirakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri ja feta on klassinen ja itsellekin entuudestaan tuttu yhdistelmä, mutta mantelijauhoon suorastaan rakastuin tämän ohjeen myötä. :)

      Poista