11. joulukuuta 2016

LUUKKU 11: Persimonhillo

Hilloamisessa on jotain aikuismaista. Lapsuudesta mieleen ovat jääneet maakellarin pitkät hyllyt, joilla oli säilössä purkki poikineen. Hilloamisesta on jäänyt vuosien takaa ehkä myös hieman vaivalloinen mielikuva, mutta se johtuu ainoastaan yhdestä syystä: ainakin meillä kotona äiti valmisti aina mahdottoman isoja hillosatseja kerralla, jolloin projektiin toki upposi tunti jos toinenkin.

Kun näin kahden ihmisen taloudessa alkaa valmistaa hilloa, tavoitteena on tehdä yhtä hillosorttia aina sen yhden purkillisen varran - sillä pärjää jo pitkään ja kokkaaminenkin käy nopsaan.

Pikkuhiljaa hilloinnostuksen kasvaessa oma jääkaappi on alaknut täyttyä yhdestä jos toisestakin hillopurnukasta. Siitäkin huolimatta tähän pikkujoulusesonkiin piti valmistaa vielä yhtä hilloa, jonka päätähtenä komeilee persimon.

Minusta on ollut hauska seurata Instagramissa blogikollegoiden persimonhehkutusta: Nyt sitä vihdoin saa!

Kyseinen oranssi pallukka on jäänyt itselleni hieman mysteeriksi, mutta pari viikonloppua sitten taisimme todella löytää toisemme. Hienokseltaan joululta maistuva persimonhillo oli oiva makupari suolakekseille ja sinihomejuustolle.

PERSIMONHILLO

noin 1 kg persimoneja
½ dl vettä
3 dl hillosokeria
½ tl kardemummaa
2 kanelitankoa

Kuori persimonit ja pilko ne pienehköiksi paloiksi. Lisää kaikki hilloainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Poimi kanelitangot pois hillon joukosta ja kaada persimonit blenderiin. Surauta hillo blenderissä ihan vain parin kierroksen verran, jotta isoimmat kappaleet vähän muussaantuvat.

Mikäli eritoten haluat, aja hillo sileäksi massaksi. Omaan makuuni maistuu enemmän hieman paksumpi ja rouheisempi hilloke. Purkita valmis hillo ja anna tekeytyä viileässä. Tarjoa esimerkiksi juustojen, puuron tai lettujen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti