29. lokakuuta 2014

Pulled pork & cola-kastike


Kertaalleen olen valmistanut pulled porkia uunissa, mutta tästä lähin vannon kuitenkin lihan keittämisen nimeen. Lopputulos on mehukkaampi, eikä keittäminenkään vaadi juurikaan aktiivista valmistusaikaa - mitä nyt välillä kattilaan on mukava kurkistaa hitaasti kypsyvää lihaa ja hieman lisätä sinne vettä haihtuneen tilalle.

Cola-kastikekin onnistui voittamaan minut puolelleen, vaikka aluksi hieman epäileväinen olinkin. En juo ollenkaan limsoja saatika kokista, joten minua hieman jännitti, miten tumma limsa mahtaisi sopia kastikkeeseen. Colaa ei kastikkeeseen nimittäin tullut vain paria hassua desiä, vaan hiljakseen pannulla poristen sitä sai keitellä kasaan kokonaisen pullollisen!

Tämä kyseinen ruoka vie minut vahvasti makumuistoissani viime juhannukseen. Olimme ystäväporukalla juuri saunoneet ja uineet, kun ulos katettiin grillattuja pitaleipiä ja mehevää nyhtöpossua lisukkeineen. Minä en ollut kokkausvuorossa, joten sain vain herkutella keskikesän illallisesta. (Alkuun oli muuten tuolloin herkullista nokkoskeittoa ja jälkkäriksi lettuja ja mansikoita, NAM!)

Tarvitset:
noin 1 kg possunlapaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
5-7 neilikkaa
vettä

4 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
3 rkl tomaattipyrettä
2 rkl siirappia
½ dl makeaa chilikastiketta
noin ½ tl sriracha-kastiketta (tulista chilikastiketta)
3 rkl HP BBQ -kastiketta
2 rkl punaviinietikkaa
0,5 litraa coca-colaa
ripaus savusuolaa
mustapippuria
juustokuminaa

Laita possunlapa kiehuvaan veteen niin, että liha peittyy kokonaan. Kaavi veden pinnalta pois keittämisen alkuvaiheessa siihen kertyvä vaahto. Kuori ja pilko sipulit sekä kuori myös valkosipulinkynnet ja lisää ne neilikoiden kanssa lihan joukkoon kiehumaan. Anna kiehua noin kolmisen tuntia, jotta liha on ylikypsää. Riivi haarukalla liha sopiviksi paloiksi ja nyhdöksi.

Kuori ja pilko salottisipulit sekä valkosipulinkynnet. Kuullota niitä hetki pannulla öljytilkassa. Lisää kaikki loput kastikeaineet pannulle, ja anna kiehua 45 minuutista noin tuntiin, jotta kastike paksuuntuu ja maut tekeytyvät. Sekoita cola-kastike riivityn possunlihan joukkoon.

EDIT: Tässä vaiheessa lihan kastikkeineen päivineen voi laittaa vielä puoleksi tunniksi uuniin, mutta minä ja kanssasyöjäni olimme niin malttamattomia, että tämän vaiheen yli hypättiin lennossa. Eikä ollut maussa siltikään moittimista ja liha oli taatusti kypsää.

Tarjoa maustettu liha esimerkiksi burgerisämpylöiden välissä tai tacojen kanssa.

15 kommenttia:

  1. Näyttää tosi hyvältä yhdistelmältä, toi colakastike on tosi mielenkiintoinen, taidanpa joskus kokeilla...☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan sitä joskus nähnyt ohjeita, joissa colaa on tujautettu desi tai pari johonkin kastikkeeseen, mutta tällä kertaa mentiin kokonaan cola edellä. Ja mennään ehdottomasti toistekin. ;)

      Poista
  2. Kokis-kastike kuulostaa *erittäin* epäilyttävälle! :D Voisin silti mielenkiinnosta maistaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aijaa! Itsehän en oikeastaan voi sanoa edes colasta tykkääväni, mutta kastike toimi! Aluksi kastike maistui aika mausteiselta, mutta se makeutui hiljakseltaan, kun kastike sai porista pannulla. :)

      Poista
  3. Herkullista, itsekin päädyin tähän keittoratkaisuun. Ihme ja kumma "kokis" on mainio mauntuoja varsinkin possun lihassa. Kiitos mukavista resepteistäsi, aina saan hyviä pikkulisiä omiin kokkauksiini. Omia ruokakokeilujani ja -laitoksiani rajoittaa oma sipuliallergiani. Vaan, ei haittaa, hyvin nuo keitokseni maistuvat sipulifanaatikoillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä ensin testata sekä keittäminen että uunissa hitaasti kypsentäminen, niin sitten voi valita sen itselle mieluisamman tavan. Kiitos! Ehkä parhaita ohjeita ovatkin juuri sellaiset, joita lähtee ihan pikkuisen itse tuunaamaan ja sen jälkeen niistä tulee omia luottoreseptejä. :) Todella moneen ohjeeseen tosiaan kuuluu sipuli, mutta kiva kuulla, että ilmankin pärjää ja kokkaukset maistuvat myös sipulin ystäville! :)

      Poista
  4. osan kokiksesta voi myös korvata punaviinillä tai jollain bulkkiviskillä. BBQ soosin sijaan Heinzin ketsuppi toimii. jos jaksaa pyreen sijasta vielä pilkkoa yhden ison tomaatin sekaan, on lopputulos kultainen. Vaatii siis sileyttämistä esim sauvasekoittimella, mutta on kaiken vaivan väärti. Keittelyn jälkeen vielä yhden limen mehu päälle ja kova sekoitus lusikalla, kukaan ei voi vastustaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sait mut juuri lipomaan huulia noilla kastikekikoilla! Ehkä yritän malttaa edes ensi viikonloppuun, ennen kuin alan taas lihan keittoon ja kastiketalkoisiin. ;)

      Poista
  5. Tällä kombolla höystettynä tacoilla, coleslawilla, tuoreella rucolalla ja basilikalla unohtamatta tietenkään hyvää punaviiniä kivuttiin tyttöystäväpisteissä aika korkeelle :D Oli ehdottomasti parasta kastiketta, mitä on meikäläisen kasarissa koskaan porissut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oioi, vedin pienet moonwalkit täällä kotona sun kommentin innostamana! Kuulostaa ihan killerikombolta ja tunnetustihan tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. ;-)

      Poista
  6. Tätä on kyllä ihan pakko kokeilla. Olen joskus ostanut Lidl:n ripsejä, joissa on sellainen kiva makea maku. Näissäkin varmasti on. Hieno resepti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa - tämä on blogihistoriani kaikkien aikojen luetuin ohje. :)

      Poista
    2. No ei mikään ihme. Kävin pizeria Napolissa Tampereella tässä taannoin ja siellä tarjoiltiin pulled pork pizzaa. Oli aikas namia.

      Poista
  7. Ite oon keittäny possun kokiksessa veden sijaan, ja hyvää tulee

    VastaaPoista