30. joulukuuta 2010

Mozzarella-tomaattitäytteinen leipä, nams!Aamulla katselin Jamie Oliverin kokkauksia telkkarissa ja sain palavan inspiraation kokeilla yhtä reseptiä. Herra valmisti ylijääneestä pizzataikinasta herkullisen näköistä leipää. Yritin painaa suurin piirtein kaikki ainekset ja valmistuslämpötilat mieleeni ja nyt tulin jakamaan leivontakokeiluni tulokset teille. :)

Maistoin nimittäin juuri ensimmäiset suulliset uunituoreesta leivästäni ja olipas se hyvää! :)

Tässä ohje:

Minulla ei ollut pizzajauhoja kotona, joten tein taikinan tavallisista vehnäjauhoista ja kolmen viljan sämpyläjauhoista. Sekoitin ne veteen ja maustoin suolalla ja heitin joukkoon myös ihan vähän sokeria. Määriä en mittaillut, mutta käsituntumalla huomaa, koska jauhoja on tarpeeksi. Vaivasin taikinaa vähän sitkommaksi ja kaulitsin sen lopulta pyöreän pizzapohjan muotoiseksi.

Viipaloin 1½ tuomaattia ja asettelin ne tasaisesti taikinapohjalle. Joukkoon lisäsin paketillisen Pirkan mozzarellapalloja ja päälimmäiseksi ripottelin vähän emmental-mozzarella raastetta ja silputtua persiljaa. Oliver taisi käyttää omassa leivässään rucolaa, mutta en löytänyt sitä kaupasta.

Seuraavaksi taittelin taikinan reunat täytteiden päälle, käänsin nyytin ja nostin sen pellille. Tässä vaiheessa olisi pitänyt odottaa hetki taikinan kohoamista, mutta minä olin hätäinen ja unohdin kyseisen vaiheen. Paistin leipää 180 asteisessa uunissa 40 min, jonka jälkeen annoin sen olla jälkilämmöllä vielä tovin. Omaan leipääni oli tullut uunissa muutamia reikiä, joten sula juusto oli päässyt vähän valumaan. Valmista leipää jäähdyttelin hetken, mutta kauaa en malttanut herkutteluhetkeäni viivyttää. :) Itse tehty leipä on ehdottomasti parhaillaan ihan tuoreeltaan!

3 kommenttia:

 1. Tästä olis ollu kiva saada valmistusvaiheesta jotain kuvaa! Kuinka paksun tosta pohjasta kaulitsit, ja kuinka paljon niitä reunoja pitää jättää tyhjäksi täytteeltä että se peittää koko täytealueen käännettäessä..? :) Kuulostaa niin hyvältä, että pakko kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Piti oikein kaivella muistisopukoita, sillä tämän leivän leipomisesta on jo vähän aikaa. (Samalla kyllä päätin, että teen tätä uudestaan heti viikonloppuna!)

  Yleensä, kun kaulitsen pitsapohjaa, se jää jää aina hitusen paksummaksi kuin oikeissa pizzerioissa, joten samaa kaavaa noudatin leivän takinan kaulitsemisessa.

  Nyt piti kaivaa oikein viivotin esiin... Jos ajatellaan, että taikina on kaulittu halkaisjaltaan noin 25-30 sentin levyiseksi, niin reunoihin voi jättää vajaan viiden sentin alueen, joille ei levitä täytteitä.

  Vaikka nyt nuo noin-sentit tuohon kirjasin, niin tämän leivän leipominen ei ole turhan tarkkaa puuhaa! Jos täytteitä levittää vähän reippaammin, niin kyllä ne soljuvat kivasti omille paikoilleen kun taikinan reunat taitettelee, suputtaa ja kierauttaa leivän ylösalaisin. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kovasti! :) Tätä leipää kokeillaan täälläkin tulevana viikonloppuna!

  VastaaPoista