8. tammikuuta 2013

Korkattavana

Käytännössä koko tämä vuosi on kulunut sairastellessa tai toipilaana. Keittiön pöydällä odotteleekin rivi joululahjapulloja, joita ei ole puolikuntoisena tohtinut korkata. Nyt tarkkasilmäiset tietysti bongaavat oikean reunan puolityhjän putelin. Poikaystävä testasi joulupäivänä mustikkaglögin - ei tykännyt.

Itseäni kuumottelee erityisesti Tommasin punkku ja kupliva kuohuva. Suurimpia korkkaamispoltteita olenkin hillinnyt perehtymällä viineihin lukemalla.

Kirjastosta lainattu Juha Virkin Viisastu viinistä on jo ensimmäisillä sivuilla osoittautunut  loistokirjaksi. Se ei sisällä kuivaa tekstiä, ei snobbaile ja onnistuu valistamisen ohella myös viihdyttämään. Tähän mennessä olen jo knoppeina oppinut, että

...kuohuviini- ja shamppanjapullojen pohjassa oleva pieni kuoppa on olemassa siksi, että siihen asetetaan juomaa tarjoillessa peukalo.

...kolmen litran hanapakkauksessa myyntiin kuljetettu viini tuottaa vain puolet pullotetun viinin päästöistä.

... viinipulloihin menee maailman kaikesta kerätystä korkista yli puolet. (Loput käytetään esimerkiksi ilmoitustauluihin ja lattianpäällysteisiin.)

Tutustutteko te viineihin myös lukemalla, vaiko pelkästään suutuntumalla? Mitä uutta olette oppineet viineistä viime aikoina?

5 kommenttia:

 1. Mitä olette oppineet?...
  Ainakin sen että kolmen litran hanapakkauksesta tulee lipiteltyä viiniä vähän liiankin hanakasti kun ei näe minkä verran sinne vielä/enää jää viiniä. Siinä mielessä pullotettu viini on kyllä puolet terveellisempää kuin hanapakkaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo seikka mainittiin myös lukemassani kirjassa, ja olen sen joskus tainnut epäonnekseni itsekin kokea... Viinipullossa pinnan laskemista kohti pohjaa pystyy tarkkailemaan ja sitä kautta helpommin myös kontrolloimaan. Pakkaukset ovat petollisia! :)

   Poista
 2. Helmikuuta odotellessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirjotus olkoon tsemppaus myös kaikille tipatonta viettäville. Olen itsekin pian ollut kuin huomaamatta jo kuukauden juomatta. :)

   Poista
 3. Minulla olisi sinulle blogihaaste tuolla Harakanhattu blogissani. :)

  VastaaPoista