11. syyskuuta 2016

Keittiömatka perinteiden äärelle | Kotijuusto

Välillä on uusimpien ruokatrendien vastapainoksi mahdottoman miellyttävää tehdä pieni matka perinteiden äärelle - ja käyttää viikonlopun vapaat tunnit esimerkiksi kotijuuston valmistamiseen.

Meillä on suvun ruokapöydissä ollut aina piimäjuustoa, joka valmistetaan hieman eri tavoin kuin tämä kotijuusto. Siitäkin huolimatta sen valmistaminen nosti pintaan ruokamuistoja.

Pienenä tyttönä tuntui, että heran erottumiseen meni aina todella kauan aikaa ja kattilan ääressä hämmentäminen oli pitkäveteistä puuhaa. Nyt juuston valmistaminen oli suorastaan kutkuttavaa ja valkoisten paakkujen ilmestyminen kattilaan vähintään pienoisen riemuvoiton arvoinen suoritus.

Niin ne ajat muuttuvat, mutta ruokaperinteet säilyvät.

KOTIJUUSTO
2 l täysmaitoa
3 dl piimää
suolaa

Kaada maito ja piimä kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan puulastalla pohjaa myöten sekoittaen. Kun hera alkaa erottua seoksesta ja sen pintaan alkaa muodostua paksuja valkoisia paakkuja, jatka sekoittelua rauhallisesti vielä vajaan minuutin verran ja nosta sitten kattila pois liedeltä. Itselläni paakkuuntuminen alkoi noin kahdeksan minuutin kuumentamisen ja sekoittelun jälkeen.

Nostele reikäkauhalla seoksesta erottuneet valkoiset paakut harsoliinaan ja ripauttele kerrosten väliin suolaa. Laita liina roikkumaan esimerkiksi keittiön kraanasta. 1-1,5 tunnin kuluttua viimeisetkin herapisarat ovat tippuneet juustosta ja kimpale on valmis syötäväksi.

Kattilaan jäänyt hera kannattaa käyttää sämpylöiden leivontaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti