10. joulukuuta 2015

Burrata ja tortilla española tapas-illan kuninkaina

Meillä Suomen itsenäisyyttä juhlittiin viime viikolla karjalanpaistin sijaan tapasten äärellä. Olkoot miten nurinkurista tahansa, mutta ainakin makunystyrät nauttivat illallismenusta!

Tapakset ovat juuri minunlaistani syötävää: suolaisia sortteja löytyy pöydästä montaa lajia. Näitä voi sitten maistella sopivasti sekaisin pitkän aikaa ja nauttia palanpainikkeeksi hyvää ja punaista viiniä.

Tapasinnostus tuli tuliaisen viime viikon Kööpenhaminan matkalta, josta kirjoitan ensi viikon aikana lisää. Onnistuimme löytämään kaupungista ihastuttavan ravintolan, jonka herkkuja oli pakko kokeilla Suomessakin.

Vaikka olenkin ollut edellisessä elämässäni takuuvarmasti hiiri, en ollut ennen kuullu burrata-juustosta. Mozzarellamainen pehmeä juusto piti googlata kesken illallisen ja kun sain selville, että vastaavaa pystyy valmistamaan kotonakin, oli yksi tapasillan annoksista sillä selvä!

Burrata:
litra vettä
3 rkl suolaa
2 palloa buffalomozzarellaa
1 ½ dl kuohukermaa
oliiviöljyä

Kuumenna vesi kattilassa ja lisää joukkoon suola. Juuri ennen kuin vesi alkaa kiehua, ota levy pois päältä ja lisää mozzarellapallot veteen 3-4 minuutin ajaksi. Nosta pallot reikäkauhalla pois vedestä ja ala nyppiä mozzarellasta pienenpieniä suikaleita ja paloja kulhoon.

Sekoita kulhossa juuston joukkoon kerma ja pieni hyppysellinen suolaa. Anna burratan tekeytyä jääkaapissa peitettynä yön yli. Pirskottele tarjoilua varten burratan pinnalle oliiviöljyä.

Toinen, joskin vanha tuttavuuteni on perunamunakas. Se on ollut yllättävän hankala valmistaa, sillä munakkaan kääntäminen pannulla on ollut järjestään sottaista puuhaa, enkä sattumoisin omista uunin kestävää paistinpannua.

Sinnikkyys ja maltti kuitenkin palkittiin, sillä tällä kertaa onnistuin tekemään munakkaasta sopivan ohuen sekä kypsentämään sitä riittävän miedolla lämmöllä, jolloin mitään ihmeellisiä vippaskonsteja tai munakkaan kääntämistä ei tarvittu.

Tortilla española:
2 perunaa
valkosipulinkynsi
pieni sipuli
öliiviöljyä
suolaa mustapippuria
4 kananmunaa

Kuori ja leikkaa perunoista ohuita siivuja. Kuullota niitä oliiviöljyssä pannulla kymmenisen minuuttia. Silppua valkosipulinkynsi ja sipuli ja lisää ne pannulle. Sekoita kulhossa kananmunien rakenne rikki ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää munamassa pannulle ja paista munakasta miedolla lämmöllä vain yhdeltä puolelta. Halutessaan munakkaan piunnalle voi ripotella myös timjamia.

Tarjoa tapasillassa lisäksi juustoja, leikkeleitä ja hunajamelonilohkoa. Ja mainitsinko jo sen punaisen viinin? :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti