7. elokuuta 2013

Katukivikaakku

Vaikka mummulaani poikkeaisi vartin varoitusajalla, niin mummu taikoo aina jostain kätköistään kahvipöytään tarjolle katukivikaakkua. Sitä on ollut mummulassa tarjolla aina niin pitkälle kuin minä muistan. Perintesesti sen pintaan levitetään omenahilloa mutta välillä olen päässyt maistelemaan myös raparperihilloversiota - toimii sekin!

Katukivikaakun nimi tulee tietenkin sen ulkomuodosta. Kun hillokerroksen pinnalle levittää pieniä lusikallisia taikinaa, se paistuu ja leviää uunissa mukulakivikadun näköiseksi kahvipöydän herkuksi. Leivonnassa on ainoastaan yksi ongelma: kun taikinaa pitää ensin levittää piirakkavuokaan ja säästää vielä koristeluun, missä välissä huomaa jättää kulhoon sopivasti kaapimista?

Tarvitset:
kananmuna
1½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
100 g voita
2-2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3-4 rkl omenahilloa

Sekoita käsin vispilällä kananmuna ja sokerit sekaisin. Sekoita joukkoon sulatettu ja hieman jäähtynyt voisula. Lisää jauhot. Taikina saa jäädä hieman löysähköksi. Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja taputtele sitä hieman myös reunoille. Säästä osa taikinasta koristeeksi. Levitä omenahilloa melkein piirakan reunoihin asti. Annostele ylijäänyt taikina piirakan päälle pieniksi saarekkeiksi. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.
 

2 kommenttia:

  1. Mun mummo oli eläissään paras harrastelijakokki, johon oon ikinä törmännyt. Valitettavasti se suhtautui keittiöönsä niin fanaattisesti, ettei siellä kukaan uskaltanut pyöriä, kun mummo laittoi ruokaa. Lopputuloksena hänen lapsistaan kumpikaan ei osaa laittaa ruokaa ja lapsenlapsetkin ovat joutuneet ihan muualla opettelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten harmillista! Osa kokeista sattuu olemaan sellaisia, että heidän kanssaan ei keittiiön mahdu muita. Toivottavasti edes mummun reseptikirjat ovat säilyneet suvussa. Ehkä se kipinä vielä syttyy jälkipolvillekin! :)

      Poista