3. heinäkuuta 2014

Mukana Haasta Hans -tuomaristossa!

Ainakin Köökin Facebook-tykkääjät ja minun Instagram-seuraajani tietävät, mitä mullistavaa ja ennenkokematonta syksyllä tapahtuu. Silloin tämä ruokabloggaaja tekee nimittäin ensiesiintymisensä televisiossa!

Ohjelma on Haasta Hans ja oma roolini on toimia ohjelmassa tuomarikolmikon yhtenä arvovaltaisena jäsenenä. Miten tähän on tultu ja mistä ohjelmassa oikein onkaan kyse? Se selviää tästä kirjoittamastani ja jo kaupunkilehti Raumalaisessakin julkaistussa tarinassa. Nähdään Jimillä 1. syyskuuta kello 21 reikäreikä! :)Kun perustin ruokablogini Köökistä kajahtaa vuoden 2010 joulukuussa, en osannut yhtään aavistaa, millaisiin seikkailuihin se tulisi minut vielä viemään.

Bloggaajien saamista tuotenäytteistä ja yhteistyötarjouksista liikkuu aina välillä hurjiakin juttuja. Minulle tällaiset eivät ole olleet arkipäivää, joten voitte vain kuvitella, miten hämmästynyt olin, kun eräässä sähköpostissa minulta kysyttiin mahdollisuutta ja kiinnostusta lähteä television ruokaohjelmaan tuomariksi.

Kyseinen sähköposti lähetettiin useille kymmenille suomalaisille ruokabloggaajille. Minäkin jouduin vakuuttamaan tuotantotiimin omasta osaamisestani ja ulosannistani arvostelemalla ruoka-annosta heille Skypen kautta. Paljastettakoon myös, että kyseinen ”annos” oli tuolloin vain pilkottuja tomaatti- ja avokadosiivuja!

Minun oli pakko tehdä jotain oikein, sillä muutaman päivän kuluttua minulle soitettiin: Onneksi olkoon! Sinut on valittu Haasta Hans -ohjelman tuomariksi.

Kesälomat järjesteltiin hieman uuteen uskoon, vanhan opiskelukaverin luota järjestyi yöpaikka kahdeksi viikoksi ja raumalaiset ystävät lupautuivat kastelemaan parvekekukkasiani. Oli kutkuttavaa pitää sisällään tietoa, että olen pian maistelemassa Michelin-tähdillä kruunatun keittiömestari Hans Välimäen ruokia.

Ohjelman idea oli kerrottu minulle luottamuksella, joten vanhemmillekin piti vain ilmoittaa, että olen nyt lähdössä Helsinkiin televisio-ohjelman kuvauksiin, joilla on jotain tekemistä ruuan kanssa. Parin ensimmäisen kuvauspäivän jälkeen ohjelman tiedot onneksi jo julkistettiin Jim-kanavan verkkosivuilla, joten sukulaisillekin sai luvan kertoa tarkemmin.

idruoka


Nimensä mukaisesti Haasta Hans -ohjelmassa julkisuudesta tunnetut henkilöt haastavat keittiömestari Hans Välimäen hänen omassa lajissaan eli ruuanlaitossa. Julkkishaastaja saa valita avukseen kaksi tuttavaansa ja heitä koutsaa kilpailussa joko Jaakko Sorsa, Sikke Sumari tai Henri Alén. Haastaja myös määrittelee kolmen ruokalajin menun teeman ja raaka-aineet, joita myös Hansin pitää noudattaa ja käyttää.

Erityisen haastavan kilpailusta tekee tunnin aikaraja, sekä niin sanottujen perusraaka-aineiden puuttuminen. Hans Välimäki saa käyttöönsä ainoastaan samat raaka-aineet kuin haastajakin.

Minun lisäkseni tuomarikolmikkoon kuuluivat Suomen ensimmäinen Top Chef Akseli Herlevi sekä Glorian Ruoka&Viini -lehden ruoka- ja ravintolatoimittaja Outi Väisänen. Maistelutilanteisiin oman jännitysmomenttinsa toi se, että emme ennalta tienneet, mitkä annokset olivat Hansin ja mitkä haastajan.

Kahteen viikkoon mahtui sekä todella hyviä että todella huonoja annoksia. Välillä annokseen lipsahtanut liian tujakka chili sai minut yskimään tuomaripöydässä, kun taas toisena päivänä voitin ennakkoluuloni ja maistoin tartaria ensimmäistä kertaa heti kameroiden edessä. Oman työnkuvan erityislaatuisuuden tajusi viimeistään siinä vaiheessa, kun äänimiehet maistelivat meiltä jääneitä annoksia ja tiedustelivat, miten meidän ammattiin oikein pääsee.Kun televisiossa esitettävässä valmiissa jaksossa kolmen tunnin kuvattu materiaali on puserrettu kolmeen varttiin ja kaikki näyttää hyvältä, kätkeytyy kuvausten taakse kaikenlaista: Invavessa valjastettiin parin viikon ajaksi tiskihuoneeksi, juontaja Marja Hintikka riisui korkokenkänsä aina kuin mahdollista ja muutama tuomariston paita meni lunastukseen, kun haarukoimme ruokaa ohi suun.

Kahden viikon aikana ehti solmia myös monia uusia ystävyyssuhteita. Hyvästä yhteishengestä ja kukkivasta huumorista kertoo esimerkiksi se, että viikkojen aikana vitsailimme perustavamme ruokatuomareiden ammattiliiton. Onhan yli sadan annoksen maisteleminen kahteen viikkoon melkoisen rankka suoritus!

Jonkinlainen ammattitauti alkoi kuvausten edetessä kyllä vaivata, sillä muistan edelleen ensimmäisen maistelemamme annoksen, mutta sen jälkeen kokonaisten menujen palauttaminen mieliin onkin jo vaikeampaa.

Kun kuvaukset olivat parin viikon jälkeen purkissa ja shampanjat oli poksautettu, ei liikutukselle ja muutamalle poskelle vierähtäneelle kyyneleelle mahtanut mitään. Käytin kuvausten aikana luvattoman paljon sanaa huikea, mutta täysin syystä.


26 kommenttia:

 1. Vauuu, vähänkö siisti juttu! :-D Oon innoissani sun puolesta, varmaan ihan huikea kokemus!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aijaa! Olen itsekin puoliksi innoissani ja puoliksi superjännittynyt, sillä näen valmiit jaksot vasta telkkarista silloin kuin kaikki muutkin kotisohvillaan. :) Tuttujen tsemppaavat viestit ovat kyllä olleet jo ihan huippuja, kiva kun säkin jätit kommentin!:)

   Poista
 2. Congrats!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 3. Näyttääpä hauskalta menolta! :) Täytyykin muistaa olla telkkarin ääressä kunhan ohjelma alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kuvausten hauska meininki välittyy myös katsojille. :)

   Poista
 4. Ai, kun hauskalta kuulostava juttu! Ja hienoa, että bloggari valittu mukaan tuomaristoon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tää blogimaailman kehitys ollut viime vuosina aikamoista ja kirjoittajien arvostus on piireissä koko ajan vaan noussut. :)

   Poista
 5. Tää on kyllä niin siistiä! Ja mä ootan erityisesti sitä Tuomas Vimma -jaksoa ... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki jaksot on kyllä odottamisen arvoisia! :) Huippua, että ruokien ohjeet saadaan myös nettiin. :)

   Poista
 6. Ooh! Heino juttu! Varmasti aika mieletön fiilis! Täytyy tsekata ohjelma syksyllä!
  Nti Papu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvon vielä itse, että järjestänkö suuren kisakatsomon kavereiden kanssa vai katsonko ensimmäisen jakson yksin kotona peiton alla, hihii. :)

   Poista
 7. Eikä! Miten heno juttu! Onneksi olkoon :) :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika uskomattomalta tämä itsestäkin vielä tuntuu. :) Kiitos!

   Poista
 8. Maija, täällä koko Eura odottaa syksyä ja ohjelman alkamista, kai siitä tulee paikallislehteen jotain sitten vielä ennen jaksojen alkamista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahdakko nyt vähän liioitella? :D Luulen, että jutut on tästä hommasta jo kirjoitettu, joten ehkä max. tv-sivuilla maininta jollaintapaa paikallisesta ohjelmasta lähempänä esitysajankohtaa. :)

   Poista
 9. Löysin blogisi eilen ja olen aivan ihastunut! Tosi ihania reseptejä, juuri sellaisia helppoja ja raikkaita joihin ei tartte kiertää 5 eri kauppaa. Piti heti lukea monta sivua putkeen ja aina tuli vain mieleen että miksi en tätäkään ole itse keksinyt. Ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kiitos! Tuohan on ihan paras kommentti, mitä voin blogilleni saada. :) Arkiruuanlaitossa pitäydyn tosiaan helpoissa jutuissa, joskus viikonloppuna ja ystävien yhteiselle illalliselle voikin sitten jo panostaa vähän enempi. Tervetuloa lukijaksi!

   Poista
 10. Käsittämättömän hieno juttu! Odotan jo ohjelmaa :) Ja tästähän voi vielä poikia vaikka mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tällaisesta osannut edes unelmoida. Näemme siis syksyllä telkkarissa! ;) (Ihana blogin nimi sinulla ja harvinaisen kauniiksi hiottu ulkoasu!:))

   Poista
 11. Hei minkä niminen kirja se oli mitä Hans käytti apunaan viimeisessä jaksossa? Menisi joululahja toiveeksi itselleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Mä en nyt kyllä muista kyseisen kirjan nimeä. :/ Itsekin näin siitä vain vilauksia telkkaria katsoessani. Mutta eikös se joku ns. kokkien raamattu ollut? Olisko ollut joku ranskalaispainotteinen?

   Poista