5. lokakuuta 2014

Suolaiset aamiaisleivokset

Päiväni ensimmäinen ateria, aamupala, on melko vakiintunut. Syön pääasiassa ihan normaalia kaurapuuroa tai vaihtoehtoisesti tuorepuuroa. Päällä mustikoita tai banaania ja hunajaa. Samat maut joka aamu ovat kuitenkin alkaneet maistua hieman takuten, joten on aika kokeilla jotain uutta. Tyhjällä vatsalla päivän askareiden pariin lähteminen ei siis ole vaihtoehto.

Nämä aamiasileivokset eivät tunnu istuvan oikein mihinkään kategoriaan ja niiden nimeäminenkin oli melkoisen vaikeaa. Jotenkin ne kuitenkin sopivat hyvin aamupalapöytään, sillä aurinkoinen munan keltuainen ja värikkäät paprikat  ja tomaatit piristävät vielä unihiekasta hieman sikkuralla olevia silmiä.

Omat silmäni ainakin ovat vielä melko uniset aamupalapöydässä, sillä aamuni on aina melko tarkkaan aikataulutettu. Huono hiuspäivä ja mielenkiintoinen lehtiartikkeli eivät siis sovi samaan aamuun - ei vaan ehdi käydä molempien kimppuun! Heräämisestä töihin lähtöön minulla kuluu noin puolisen tuntia, joten aamupalankin pitää valmistua nopeasti tai se pitää olla jo edellisenä päivänä valmiiksi laitettu.

Tarvitset: (10 kpl)
500 g voitaikinalevyjä
pienen punasipulin
ison oranssin paprikan
noin 15 kpl punaisia kirsikkatomaatteja
oliiviölyä
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
10 kanamunaa + 1 muna voiteluun

Anna voitaikinalevyjen hieman pehmentyä huoneenlämmössä. Leikkaa punasipuli ja paprika pienehköiksi suikaleiksi. Halkaise myös kirsikkatomaatit. Laita sipuli, paprika ja tomaatit pannulle öljytilkan kanssa, mausta suolalla, pippurilla ja tuoreilla timjamin lehdillä. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, nosta pannu pois levyltä.

Halkaise hieman sulaneet voitaikinalevyt kahdeksi neliöksi. Tee jokaiseen neliöön noin sentin päähän reunoista veitsellä miltei pohjaan asti painaumat. (Auttaa leivosten reunojen kohoamista täytteiden ympärillä uunissa.) Riko lasiin yksi kanamuna ja voitele sillä leivosten reunat.

Asettele tätyeaineksia leivosten reunamille niin, että ne muodostavat keskelle eräänlaisen kolon ja voidellut reunat jävät silti näkyviin. Jos käytät isoja tai keskikokoisia kanamunia, valuta niistä hieman valkuaista pois ja asettele muna keskelle leivosta. (Ellei valkuaisen määrää hieman vähennä tässä vaiheessa, rikottu kananmuna ei pysy leivoksen keskellä vaan lähtee rumasti valumaan.) Paista leivoksia uunissa  200 asteessa 12-15 minuuttia niin, että leivosten reunat ovat hieman nousseet ja niihin on tullut väriä.

2 kommenttia:

 1. Onpa ihanan näköisiä, kiva idea! :) Onnistuisiko tämä myös hiivataikinapohjalla? Tulisi hieman kevyempi versio voitaikinaan verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luotin omissa leipomuksissani lehtevään je helposti kohoavaan voitaikinaan, sillä tässä leivoksessa avainasemassa on juuri se, että reunat kohoavat keskustan täytteiden ympäriltä. + voitakina pistää kiireessä keittiössä mutkia vähän suoriksi ;)

   Mutta tehdäänhän hiivataikinasta kätevästi esimerkiksi rahkapulliakin. Pyöreän taikinapallon keskelle painetaan juomalasin pohjalla kuoppa, johon täyteaineet sitten kootaan. Uskoisin, että ohjeen soveltaminen siis onnistuu myös kuvailemallasi tavalla! :)

   Poista