4. toukokuuta 2013

Viinin tuulettaminen

Kun Alkon myyjä oikein kehotti tuulettamaan ostamaani punaviiniä, tulin sen tehneeksi - ensimmäistä kertaa elämässäni. Aiemmin olen vain yrittänyt pitää huolen, että en juo punaviiniä liian viileänä. Mutta entäpä tämä tuulettaminen sitten?

Käsittääkseni viinin voi tuulettaa nopeiten niin, että kaataa koko pullon karahviin. Näin viini pääsee paremmin kosketuksiin hapen kanssa, joka antaa uutta nostetta viinin laatuominaisuuksille. Tuulettamisen voi ilmeisesti tehdä myös niin, että kaataa pullosta pienen tilkan lasiin ja antaa pullon seistä avattuna pari tuntia.

En ole koskaan päässyt vertaamaan, miltä sama viini maistuu tuuletettuna tai suoraan avatusta pullosta, joten en osaa sanoa asiaan henkilökohtaista mielipidettä. (Tavismaistelijana tuskin suuria eroavaisuuksia maistaisinkaan!) Karahvin olen kuitenkin aikoinaan astiakaappini varusteluun hankkinut, joten mielelläni sitä kehoitettaessa käytän.

Tuuletatko sinä viinisi?

4 kommenttia:

 1. Meil on aina avattu punaviinitonkka jääkaapissa ja mä en suostu kylmänä sitä juomaan, joten otan aina lasiin lämpeemään sitä noin puol tuntia ennen kun juon niin samalla se sitte kai tuulettuu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla rutiineilla viini taitaa olla maisteluhetkellä melko optimaalista! :)

   Poista
 2. Jotkut tuulettaa viininsä vähän rajummalla tavalla :)
  http://teknisiavaikeuksia.blogspot.fi/2012/01/viinin-hyperdekantointi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas! Tuosta ei nyt parane innostua, muuten saattaa käydä niin, että surautan viiniä sauvasekoittimella ja viini lentäisi ympäriinsä! :')

   Poista