1. syyskuuta 2013

Hoi laari laari laa!

Yöllä ravut vaelsivat unissani jo sängyssä asti, mutta aamun tullen saatoin onneksi todeta, että siellä ne saksiniekat olivat, turvallisesti kylmälaatikon pohjalla kostutetun sanomalehtipaperin edessä. Eikun syvä huokaus ja paksut suojakäsineet käteen! Ole rohkea ja tilliä ei voi olla liikaa! oli aamun mantra.

Ensimmäinen kerta rapujuhlien emäntänä oli mukavan kuumottavaa. Kun sain kauniin punaiset ravut aseteltua tarjoiluvadille, tiesin että illasta tulee mahti.


Aluksi nälkää heräteltiin juustoisella juuressosekeitolla. Ruokapöydässä istui sekä sosekeittojen ylimpiä ystäviä että ennakkoluuloisisa maistelijoita. Kaikki tykkäsivät!

Illan odotetuin hetki oli tietenkin rapujen kantaminen pöytään. Jokainen kehitteli hieman omanlaisensa tekniikan lihapalojen esiin saamiseksi, punaista kuorta lenteli iloisessa kaaressa viesrustovereiden lautaselle ja sopivan napakat suomenkieliset snapsilaulut rikkoivat aina välillä rapujen parissa keskittyneen aherruksen.

idruoka
Malttamattomimmat napsivat lihapalat suoraan suuhun ja pitkäpinnaisimmat kokosivat ravun lihaa paahtoleivän päälle pieneksi keoksi. Kunnon nälkä karkotettiin miltei itkettävän ihanalla avokadopastalla ja illallinen päätettiin karamellisoiduilla naktrariineilla ja jäätelöllä. Näillä rapujuhlilla kukaan ei ainakaan ääneen valittanut, että vatsaan olisi jäänyt inhottava pikkunälkä! :)

Ja kun ravuista on kyse, illan teemavärinä oli punainen. Aina huulia ja poskipäitä myöten!


Koska viettelin rapujuhlia nyt jo toista vuotta peräkkäin, voidaan jo puhua perinteen syntymisestä. Ensi vuonna uudestaan!

Keitto-ohje: (20 ravulle)
noin 5 l vettä
runsaasti kruunutilliä
3 sokeripalaa
1 1/4 dl merisuolaa

Lisää kiehuvaan vesikattilaan kruunutilliä, sokeripalat ja merisuola. Lisää elävät ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Pidä huoli, että vesi kiehuu koko ajan rapuja kattilaan lisätessäsi. Paina ravut nopeasti kokonaan kiehuvan veden alle. Kun viimeinen rapu on kattilassa, anna niiden kiehua vielä kymmenisen minuuttia. Lisää rapukattila lavuaariin kylmään vesihauteeseen. Vaihda kylmää vettä muutaman kerran, jotta keitinliemi jäähtyy. Vaihda keitinliemen joukkoon tuoretta tilliä ja anna rapujen maustua liemessä 2-3 tuntia. Nosta ravut tarjolle reikäkauhan kanssa. Koristele rapuannos kruunutillillä.

2 kommenttia:

  1. Kivan näköiset kekkerit, ihanat tarjoilut ja paljon hymyjä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli todella mukava ilta. Emme ole aikaisemmin illallistaneet aivan tällä kokoonpanolla, joten uutta ja mukavaa oli sekin. :)

      Poista