22. lokakuuta 2013

Punajuuri-suklaakakku

Suklaa on aina sesongissa, mutta suussa sulavasta kakusta saa vielä hiukan syksyisemmän raastamalla taikinan joukkoon pari punajuurta. Raakana taikina on kauniin viininpunaista, ja uunissa tummaksi kypsyvä kakku pysyy mehevänä juuri punajuuriraasteen ansiosta.

Punajuuren käyttö leivonnassa kannattaakin laittaa mieleen, sillä kun sitä raastaa muuten vaaleiden taikinoiden joukkoon, saavat esimerkiksi kuppikakut kauniin punertavan värisävyn luonnostaan – ilman karamellivärejä.

Koristelussa mielikuvituksen voi päästää valloilleen, ja erilaisia pursotinpäitä käyttämällä kakun saa kukitettua vaikka pienillä ruusukkeilla.

Taikina:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl omenahilloa
200 g suklaata
80 g voita
2 punajuurta

Koristeet:
öljyä
pähkinärouhetta
80 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
sitruunamelissaa

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ensin keskenään, ja lisää jauhoseos vaahdon joukkoon. Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää taikinan joukkoon sulanut ja hieman jäähtynyt suklaa sekä voi.

Makeuta taikina lisäämällä joukkoon omenahilloa. Raasta taikinan joukkoon myös kuoritut punajuuret.
Voitele irtopohjavuoka öljyllä. Ripottele vuokaan pähkinärouhetta niin, että vuokaa kiertämällä saat rouheen tarttumaan sen öljyttyihin reunoihin.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 40–45 minuuttia.

Sekoita tomusokeri ja tuorejuusto. Koristele kakku pursotuksin.

8 kommenttia:

  1. Herkullinen kakku. Punajuuri sopii tosi hyvin myös makeaan leivontaan.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Olen kerran aiemmin raastanut punajuurta cupcake-taikinan joukkoon. Kun vielä värjäsin tuorejuustokuorrutteen vadelmamehulla, lopputuloksena oli kauniin vaaleanpunaisia kuppikakkuja. :)

      Poista
  2. Enpäs ole koskaan maistanut, mutta olen nyt useampaan otteeseen nähnyt jälkiruokareseptin, johon on punajuurta lisätty, joten olisi mielenkiintoista kokeilla. Tämä on kyllä erittäin kauniin ja herkullisen näköinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri on tällä hetkellä todella trendikäs! Jääkaapissa odottelee itselläkin vielä pari punajuurta, jahka saisin niistä punajuuri-vuohenjuustosalaatin aikaiseksi. :)

      Poista
  3. Näyttää mielenkiintoiselta (ja mehevältä) toi sun kakkus, pitäis varmaan kokeilla punajuurta leivontaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Se toimii leivonnassa kesäkurpitsan ja porkkanan tavoin hauskana mehevöittäjänä. :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä se vaan palkitsee, kun aina välillä kaivaa sen pursottimen koristeluja varten esille. :)

      Poista